NEĆE NI MAKRONA NI LE PENOVU: Sukobi studenata s policijom na Sorboni

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

15. 04. 2022. u 19:33

PROLAZAK Marin le Pen i Emanuela Makrona u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, podigao je studente na noge. Oni su okupirali više univerziteta u zemlji, izražavajući neslaganje protiv "nemogućeg izbora" između - surovog neoliberalizma i krajnje desnice! "Ni Le Pen, Ni Makron", jedna je od parola koju su istakli pobunjeni studenti.

НЕЋЕ НИ МАКРОНА НИ ЛЕ ПЕНОВУ: Сукоби студената с полицијом на Сорбони

Foto AP

Prvi su se digli visokoškolci sa pariske Sorbone, koji od srede uveče kampuju u amfiteatrima, zbog čega su predavanja ponovo prebačena na onlajn. Nekoliko stotina studenata se okupilo i ispred zgrade čuvenog zdanja u Latinskom kvartu. Došlo je i do sukoba s policijom. Studenti su gađali policajce stolicama, a oni njih zasipali dimnim bombama.

Do pobuna je došlo i na drugim pariskim univerzitetima, ali i u unutrašnjosti - Remsu, Nansiju, Sen Deniju...

Mladi su uglavnom ogorčeni izborom dvoje kandidata. Njihov miljenik u velikoj meri je lider krajnjelevičarskih "Nepotčinjenih" Žan-Lik Melanšon. Prema nedavnom istraživanju, građani uzrasta od 18 do 24 godine Melanšonu su dali čak 31 odsto. Veliki broj njih apstiniraće u drugom krugu, uz poruku da nemaju za koga da glasaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)