BUGARSKI EKSPERT O GASU: Sofija ne plaši Moskvu, stižu dva američka tankera u junu

Novosti online

18. 05. 2022. u 00:13

ODLUKA Bugarske da odbije šemu plaćanja gasa koju je predložio „Gasprom“ i dalji prekid snabdevanja je ispunjenje geopolitičkog naloga, smatra bugarski sociolog Ivo Hristov.

БУГАРСКИ ЕКСПЕРТ О ГАСУ: Софија не плаши Москву, стижу два америчка танкера у јуну

Foto B. Subašić

Ekspert je sa ironijom reagovao na izjave bugarskog premijera Kirila Petkova da se Sofija „za samo nekoliko nedelja oslobodila zavisnosti od ruskog gasa“.

-Da, tako je. 'Naterali smo Rusiju da zadrhti' i izgubila je 'veliko' bugarsko tržište od tri milijarde kubnih metara. Ukratko, vlast ispunjava geopolitički nalog. Taj nalog je jednostavan i jasan – nema snabdevanja energentima iz Rusije i nema resursa za tu zemlju, rekao je ekspert za Bugarski nacionalni radio.

Prema mišljenju Hristova, to naređenje se sprovodi u okviru bitke između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije na teritoriji istočne Evrope.

Istovremeno, on je prokomentarisao i saopštenja vlade o predstojećim isporukama američkog tečnog prirodnog gasa i azerbejdžanskog gasa. Podsećanja radi, ostvaren je dogovor sa SAD o dva tankera za jun, a cena takve isporuke bi, kako je rekao premijer, trebala da bude niža od cene isporuka „Gasproma“.

Sociolog je naveo da su „alternativni izvori energenata“ američki energenti, a da je azerbejdžanski gas takođe ruski.

- Nalazimo se ovde, a najveći izvor gasa je na severoistoku, ali problem je što je taj izvor u otvorenom ratu sa našim geopolitičkim mentorom. A rezultat je to što vidimo, konstatovao je Hristov.

Kako kaže, „Gasprom“ nije obustavio nijedno snabdevanje. Kompanija je jednostavno ponudila da kupi rublje za evre navedene u ugovoru kako bi plaćala isporuke, dodao je. On je skrenuo pažnju na to da evropske zemlje pristaju na uslove „Gasproma“ i otvaraju račune u rubljama.

Hristov je takođe podsetio da je vlada unapred bila spremna da odustane od ruskog gasa. Međutim, on smatra da u stvarnosti vlada nije imala nikakav akcioni plan, uprkos dogovorima o snabdevanju američkim i azerbejdžanskim gasom.

- Da smo imali plan, imali bismo rezultat. Postoji nalog i postoji njegovo ispunjenje, zaključio je bugarski sociolog.

Vlada se u ponedeljak sastala sa organizacijama poslodavaca u vezi sa poskupljenjem struje i obećala im naknadu za plaćanje struje. Visina naknade mogla bi da dostigne 80 odsto. Poznato je da će u maju cena gasa biti veća za 14,3 odsto nego u aprilu, a u julu bi trebalo da se smanji. S tim u vezi, premijer je danas izjavio „da će to omogućiti bugarskom biznisu da ne brine o maju i junu.

- Istovremeno, dogovorili smo se da će cenu prirodnog gasa u maju, koja će biti veća nego u aprilu, takođe nadoknaditi država, dodao je Petkov.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)