RUSKA VOJSKA POČELA DA DOBIJA KOMPLEKSE S-500 Iz Rusije poručuju: "Zauzimamo petinu svetskog tržišta naoružanja"

Novosti online

18. 05. 2022. u 10:38

KOMPLEKSI protivvazdušne i protivraketne odbrane S-500, kao i laserski kompleks „peresvet“, već su počeli da se isporučuju ruskoj vojsci, saopštio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov.

РУСКА ВОЈСКА ПОЧЕЛА ДА ДОБИЈА КОМПЛЕКСЕ С-500 Из Русије поручују: Заузимамо петину светског тржишта наоружања

Foto: Jutjub/ Minoboronы Rossii

- Danas u naoružanje već počinju da stižu kompleksi koji objedinjuju funkcije protivvazdušne i protivraketne odbrane, to su kompleksi S-500 - rekao je Borisov na maratonu „Novi horizonti“ u organizaciji društva „Znanje“.

Jurij Borisov je istakao da će u narednoj deceniji vojska dobiti i nove primerke naoružanja, zasnovane na novim fizičkim principima, odnosno lasersko i elektromagnetno oružje velikog raspona.

Prema njegovim rečima, borbeni laserski kompleks „peresvet“, koji se serijski isporučuje ruskoj vojsci, može da onesposobljava satelite u orbiti, na visini do 1.500 kilometara.

Foto: EPA

Borisov je dodao da je Rusija testirala borbeni laser koji može da na rastojanju od pet kilometara za pet sekundi sprži bespilotne letelice.

Rusija zauzima petinu svetskog tržišta naoružanja

Prema njegovim rečima, Rusija zauzima oko 20 odsto svetskog tržišta naoužanja, a ukupna vrednost narudžbina je oko 50 milijardi dolara.

- Na prvom mestu su Sjedinjene Američke Države s obimom od 39 odsto svetskog tržišta naoružanja, a Rusija, koja ima daleko manji budžet za naoružanje, već godinama stabilno zauzima oko 20 odsto svetskog tržišta, daleko ispred Francuske koja ima 11 odsto udela - rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, glavni kupci ruskog oružja su Indija, Kina, Alžir, Egipat. Paket narudžbina već godinama je oko 50 milijardi dolara, a godišnje se izvozi naoružanje u vrednosti od 14 do 15 milijardi dolara.

- To je prilično ozbiljan činilac u prihodima. Mislim da posle izvoza energenata, hrane i pšenice ovo predstavlja treći sastavni činilac naših izvoznih prihoda - rekao je Borisov.

Vicepremijer je dodao da najveći udeo u ruskom odbrambeno-industrijskom kompleksu ima avijacija, koja čini trećinu ukupne proizvodnje. On je precizirao da se 74 odsto ruske vojne proizvodnje koristi za unutrašnje potrebe, a 26 odsto za izvoz.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)