NEMA PREČICE ZA UKRAJINU Olaf Šolc: Brz prijem bi bio nepravedan prema državama Zapadnog Balkana

Tanjug

19. 05. 2022. u 13:50

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji", i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama" koje žele da postanu članice Unije.

НЕМА ПРЕЧИЦЕ ЗА УКРАЈИНУ Олаф Шолц:  Брз пријем би био неправедан према државама Западног Балкана

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

- Oni su godinama preduzimali intenzivne reforme i pripremali se za pridruživanje. Ispunjavanje obećanja koja smo im dali nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Danas, više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu - rekao je Šolc, obraćajući se u Bundestagu, uoči sastanka lidera EU.

On je naglasio da nema "prečica" za pristupanje trgovinskom bloku, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemački kancelar saglasio se sa ocenom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će biti potrebne decenije da Ukrajina postane članica EU.

On je rekao i da EU mora da se pripremi za obnovu Ukrajine posle rata, tako što će osnovati fond solidarnosti, koji će pomoći da se pokrije trošak od više milijardi evra, dodaje Rojters.

- Obnova uništene infrastrukture i revitalizacija ukrajinske ekonomije koštaće milijarde - poručio je Šolc.

Šolc je, kako je ranije preneto, najavio i da će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji.

On će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Tan‌jug u Berlinu.

 

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna