ZAROBLJENICI BI DA UNIŠTE VAŽNE DOKAZE: Iz skloništa čeličane "Azovstalj " do sada izašlo 1.730 vojnika, neke od njih čeka suđenje

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 05. 2022. u 20:28

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njemu bliski mediji nastoje da od poraza u Marijupolju naprave pobedu, pa predaju svojih vojnika nazivaju evakuacijom. Oni ne govore da su se hiljade njihovih vojnika predale sa belom zastavom i da se nalaze u zatvorskoj koloniji u Jelenovki, nedaleko od Donjecka. Sada je sasvim jasno što je jedan od uslova za predaju vojnika neonacističkog bataljona Azov bio ih ne snimaju. Naravno da ih nisu poslušali i snimljeni su njihovi izlasci sa podignutim rukama.

ЗАРОБЉЕНИЦИ БИ ДА УНИШТЕ ВАЖНЕ ДОКАЗЕ: Из склоништа челичане Азовстаљ  до сада изашло 1.730 војника, неке од њих чека суђење

Foto AP

Do sada je iz skloništa "Azovstalja" izašlo pod belom zastavom 1.730 vojnika i oficira među kojima je 80 ranjenika, izjavio je general-major Igor Konošenkov, predstavnik Ministarstva odbrane Rusije. Ranjenici su prebačeni u bolnice u Novoazovsku u Donjecku.

Ruski mediji su pokazali kako na izlasku iz skloništa čeličane "Azovstalj" ukrajinski vojnici bacaju automate u ruski teretnjak. Sada ti zarobljenici pričaju kako su ih komandiri plašili da će ih Rusi sve pobiti čim izađu iz skloništa.

Zelenski pokušava da prikrije poraz tako što tvrdi da su vojnici u "Azovstalju" izvršili zadatak, a da je izlazak iz skloništa i evakuacija dobro planirana akcija ukrajinskih službi. Preveliki je broj zarobljenih ukrajinskih vojnika i oficira koji su završili u zatvoru u Donjeckoj narodnoj republici da bi se to moglo dugo skrivati, pogotovo što vojnike nacionalističkih bataljona Azov čeka suđenje.

Istražni organi Donjecke i Luganske oblasti već su pripremile debeli dosije dokaznog materijala o zlodelima pojedinaca koji su organizovali neonacističke bataljone Azov i Ajdar, a koje su na početku finansirali ukrajinski oligarsi. Znajući da će morati da prođu istražne razgovore, mnogi ukrajinski vojnici su slomili svoje mobilne telefone kao i kompjutere na kojima su snimci koji bi im mogli otežati situaciju. Uglavnom su se do sada ukrajinski zarobljenici pravdali da su snimke kako se muče ruski vojnici poslali poznanici.

Foto AP

Sada je na redu oslobađanje onih gradova i mesta iz kojih su osam godina ukrajinski vojnici artiljerijom gađali Donjeck i okolinu i ubijali mirne stanovnike. Delovi 115. ukrajinske brigade koja se nalazi u Severodonjecku saopštili su video-porukom da neće ratovati. Vojnici trećeg bataljona poslali su poruku Vladimiru Zelenskom i komandantu ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom da su ih poslali u smrt slabo naoružane. Da ih ne optuže da su dezerteri, oni poručuju da hoće da brane svoju zemlju, ali da za to treba da imaju pouzdano komandovanje.

Na drugoj strani, predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je ruske vojnike muslimane koji požrtvovano ratuju u Donbasu. Najagilniji su predstavnici Čečenije koja je u Donbas poslala svoje specijalce, a tamo odlaze i dobrovoljci koji prolaze obuku u Gudermesu. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, koji je dva puta lično boravio u Ukrajini na frontu, tvrdi da specijalna vojna operacija ide po planu.

PREDAJA, SUĐENjE I POTERNICE

NAJTIRAŽNIJI ruski dnevni list "Komsomolska pravda" piše da se predao zamenik komandanta Azova Svjatoslav Palamar poznatiji kao Kalina. Navodno je već prebačen u jedan od zatvora na jugu Rusije, Rostov ili Taganrog. Smatrali su ga portparolom tog neonacističkog bataljona. Zameniku komandanta nacionalističkog bataljona Ajdar Denisu Murigi je počelo suđenje u Rostovu na Donu, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo poternicu protiv komandira Azova Sergeja Velička i Konstantina Nemičeva iz Harkova, optuženih da su lično učestvovali u likvidaciji osam ruskih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri