MAJMUNSKE BOGINJE SE ŠIRE EVROPOM: Direktor SZO zabrinut, evo šta znamo o bolesti koja je uplašila svet

Novosti online

20. 05. 2022. u 19:21

REGIONALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je zabrinut da bi se širenje majmunskih boginja moglo ubrzati u regionu jer se ljudi okupljaju na zabavama i festivalima tokom letnjih meseci.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ СЕ ШИРЕ ЕВРОПОМ: Директор СЗО забринут, ево шта знамо о болести која је уплашила свет

Foto: Shutterstock

- Kako ulazimo u letnju sezonu u evropskom regionu, sa masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama, zabrinut sam da bi se prenošenje moglo ubrzati, jer se trenutno otkrivaju slučajevi među seksualno aktivnim ljudima, a simptomi su mnogima nepoznati - naveo je Kluge u saopštenju.

Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

Majmunske boginje su virus koji uzrokuje simptome groznice, kao i karakterističan kvrgav osip. Obično je blag, iako postoje dva glavna soja - kongo i zapadnoafrički soj.

Kongo soj je teži oblik i ima stopu smrtnosti od deset posto, dok je zapadnoafrički blaža varijanta, sa stopom smrtnosti od jedan posto.

Virus se širi bliskim kontaktom, kako preko životinja, tako i, ređe, između ljudi. Prvi put je pronađen kod majmuna 1958. godine, otuda i ime, iako se glodari sada smatraju glavnim životinjama domaćinima virusa.

Prenos boginja u ovom trenutku zbunjuje stručnjake, jer određeni broj slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu - devet od 18. maja - nemaju nikakve poznate međusobne veze. Samo prvi slučaj, prijavljen 6. maja, nedavno je otputovao u Nigeriju.

Stručnjaci su upozorili na širi prenos ako slučajevi ostanu neprijavljeni.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U HAVANI - Poginulo 22, povređenih 74 u uništenom hotelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili