EKSKLUZIVNO Sergej Belous, ratni izveštač iz Donbasa: Ukrajinu je u krv gurnula Amerika

Dragan Vujičić

23. 05. 2022. u 10:00

ISPRED moje zgrade u rodnom Harkovu, u naselju Severna Saltovka gde ukupno živi 400.000 ljudi, nalaze se artiljerijski položaji ukrajinske vojske koji po ruskim snagama dejstvuju pod zaštitom civila. Ukrajinci običan svet drže kao živi štit, a Rusi ovde zasad ne kreću u akciju, kako bi izbegli civilne žrtve. Moj grad, drugi po veličini u Ukrajini, sada je okupiran plaćenicima iz celog sveta, a Zelenski je spreman da ga žrtvuje.

ЕКСКЛУЗИВНО Сергеј Белоус, ратни извештач из Донбаса: Украјину је у крв гурнула Америка

Sergej Belous / Foto P. Milošević

Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti", Sergej Belous, ratni izveštač nekoliko ruskih medija iz Donbasa. Ovaj Rus iz Ukrajine, nesuđeni beogradski doktorand istorije sa izabranom i na Beogradskom univerzitetu odobrenom temom "Internacionalizacija kosovskog pitanja", u svom članku za Pečat "Jugoslavizacija Ukrajine" još u januaru 2014. Belous je predvideo državni udar, veliki rat u Ukrajini i raspad njegove zemlje.Kako veli, proučavajući Jugoslavensku krizu i Srpsko pitanje već 2014. mu je bilo očigledno šta se Ukrajini sprema iz Amerike.

- Proučavajući jugoslavensku krizu shvatio sam šta se Ukrajini sprema iz Amerike. Sada je u Harkovu zatišje. Ruske snage su se povukle od grada koji je pretvoren u pravi ratni bunker. Harkovljani su izigrali obećanje da će sarađivati sa ruskom vojskom, budući da u gradu od milion i po ljudi, ubedljivu većinu čine Rusi. Kada su, međutim ruski specijalci i pregovarači došli u Harkov, pohapšeni su, mučeni, a veliki broj njih je i likvidiran. Mnogi su bukvalno masakrirani, na najstrašniji način.

Strategija Ukrajinaca na istoku je potpuno očigledna, ukazuje naš sagovornik, naglašavajući da oni civile u svakom naseljenom mestu koriste kao "grudobran za artiljeriju".

- U Marijupolju moj prijatelj, snimatelj Maksim Fadejev, sa kojim sam realizovao film "Utvare. Vojnici zaboravljenog rata", učestvovao je sa jurišnom jedinicom u akciji oslobađanja zgrade po zgrade. U svakoj gde su bili položaji navodnih branitelja u podrumu su bili prestrašeni civili koje danima nisu puštali napolje, pod pretnjom smrću. Maksim je autor TV snimka iz marijupoljske bolnice gde se u bolničkim sobama zatečeni napušteni vojni položaji, a u prizemlju polumrtvi bolesnici i medicinsko osoblje - govori Belous.

Sergej na frontu / Foto privatna arhiva

Otkriva nam Sergej da je u rodnoj zemlji studirao zajedno sa ozloglašenim Andrejem Bileckim, prvim komandatom Azova, koji je početkom 2000. bio veliki rusofil. Zatim je, kako kaže, postao "skinheds" koji je hapšen i osuđivan zbog rasističkog maltretiranja i reketiranja vijetnamske zajednice, koja je u Harkovu radila u velikim fabrikama azijske hrane. Ubrzo potom, osnovao je ozloglašeni bataljon Azov.

- Ovi zločinci su nastali u ruskom gradu - ukazuje na ovaj paradoks Belous, dodajući da je tzv. Nacionalni korpus koji vodi Bilecki, fabrika ukrajinskih zločinaca. - Sledbenici zloglasnog Bandere neće biti, siguran sam u to, veliki problem za rusku vojsku.

Jedina konstanta politike Kijeva od 2004. je, kaže Belous, "antirusizam". Teško mu je, govori, da nam objasni da svoj materinji jezik nije mogao da govori ni za vreme Timošenkove, ni u doba Porošenka, Janukoviča, a posebno kod Zelenskog.

- Janukovič je tek na kraju političke karijere dozvolio Rusima da slobodno govore svojim jezikom. U bioskopima Harkova, gde je živelo 80 odsto Rusa, sve ove godine smo gledali filmove titlovane ukrajinskim - dodaje Belous.

Smatra Sergej i da je ruska vojska u početku specijalne operacije grešila. Prepričava kako su na pravcu grada Sume Rusi imali dogovor sa Ukrajincima da se vojno ne sukobljavaju, a da su ovi "udarili Rusima u leđa". Dodaje i da su tri dana bila potrebna da stigne naređenje iz Moskve da se puca i u civilne zgrade ako su pretvorene u vojna utvrđenja.

- Postoje izuzetni ruski komandanti koji su veštinom i odlučnošću samleli protivnika - kategoričan je Belous. - U ratu je potreban uzor i vođa. Smatram da mediji, u ovom slučaju ruski, moraju da ih veličaju i slave. Sa druge strane, ukrajinski zločinci i njihova zlodela se veličaju kao podvizi.

Novinar iz Ukrajine tvrdi i da je za ovih nekoliko dana video u Beogradu stotine Ukrajinaca i Rusa. Ogroman broj je pobegao od rata ili zbog biznisa, mada ima i zavidan broj onih "koje naziva drugorusijanci, a koji šire laži o Putinu". 

UMALO STRELjAN

SA pripadnicima Azova prvi put je Belous imao "bliski susret" u julu 2014, kada su ga pripadnici ovog bataljona uhapsili dok se vraćao iz Rusije, gde je za jednu TV stanicu snimao prilog o izbeglicama koje su spas tražile na tlu RF.

- Tukli su me pet dana i spremali meni i ekipi streljanje što bi se, verujem, dogodilo da drugi mediji nisu digli glas, a umešala se i posmatračka Misija OEBS - otkriva Sergej.

"SRPSKI" UNIVERZITET

- O Srbiji sam čuo u srednjoj školi od nastavnice istorije koja nas je učila da je Srpski narod jedini narod "uzdignute glave" u Evropi i koja je plakala 2008.kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost-otkriva Sergej.

Kada je došao na Harkovski univerzitet veli,šokirao se ustanovivši da je osnivač te najstarije visoke škole u njegovoj zemlji (datira iz 1804) Vasilije Karazin po nekim istraživanjima bio Srbin, a inače ima balkanskio poreklo. Niz rektora, dekana i profesora Univerziteta u 19 veku u Harkovu su bili Srbi.

- Zato sam došao u Srbiju - kaže.

HARKOVSKA REPUBLIKA?

GRAD Harkov je na svega 50 kilometara od ruske granice i očekivalo se da bude "uzet"na početku sukoba.Belous ipak ne sumnja da će se to dogoditi.

-U razgovoru sa Vitalijem Gančevim nekada poptukovnikom Ukrajinskog MUP a sada šefom Proruske administracije Harkova saznao sam da će Harkovska oblast ubuduće biti poseban entitet, spekulisalo se da li će imati možda ime ”harkovska Republika”, ali sumnjam u to. -kaže dodajući:Gde god su Rusi uspostavili civilnu vlast narod im je prišao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku