IRAN LANSIRAO RAKETU: Nosi satelit, a SAD strahuju da bi mogla da ponese i nuklearne bojeve glave

Tanjug

26. 06. 2022. u 16:04

IRANSKA državna televizija javila je danas da je Teheran lansirao raketu na čvrsto gorivo koja nosi satelit, dan nakon što su se Iran i Evropska unija dogovorili da Teheran i Vašington nastave indirektne pregovore o spornom iranskom nuklearnom sporazumu.

ИРАН ЛАНСИРАО РАКЕТУ: Носи сателит, а САД страхују да би могла да понесе и нуклеарне бојеве главе

Foto AP

Za sada se ne zna kada je tačno raketa lansirana, ali informacija je usledila nakon što su satelitske fotografije pokazale pripreme na pustinjskoj lansirnoj rampi, preneo je AP.

Iran je, takođe, priznao da planira testiranje rakete „Zuljanah“ koja nosi satelit. Državni mediji tvrde da je lansiranje rakete bilo uspešno.

SAD strahuju da takva raketa dugog dometa može da nosi nuklearne bojeve glave, što Teheran demantuje, naveo je Rojters.

Vest o lansiranju rakete „Zuljanah“ je objavljena nakon jučerašnje posete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja Teheranu, tokom koje je izjavio da će indirektni pregovori Irana sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uskoro biti nastavljeni.

„Spremni smo da nastavimo razgovore u narednim danima. Za Iran je važno da dobije sve ekonomske koristi koje podrazumeva sporazum iz 2015. godine“, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian dodajući da je sa Boreljom imao „dug, ali pozitivan sastanak“.

Borelj je naglasio da očekuje da će u narednim danima razgovori biti nastavljeni, a nesporazumi prevaziđeni.

„Prošla su tri meseca i moramo da ubrzamo rad. Veoma sam srećan zbog odluke koja je doneta u Teheranu i Vašingtonu“, izjavio je Borelj, prenosi Tanjug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)