NE POMAŽU NI BAJDEN, NI BLINKEN, NI HARISOVA: Američkoj košarkaškoj zvezdi opet produžen pritvor u Rusiji

Novosti online

27. 06. 2022. u 18:07 >> 18:54

ZVEZDA ženske košarkaške VNBA lige, Britni Griner pojavila se na preliminarnom saslušanju u Rusiji i u ponedeljak joj je produžen pritvor za još šest meseci. Određen je i sudski termin za njeno krivično gonjenje, koje će početi u petak, a ona mora da ostane u pritvoru dok se suđenje ne završi.

НЕ ПОМАЖУ НИ БАЈДЕН, НИ БЛИНКЕН, НИ ХАРИСОВА: Америчкој кошаркашкој звезди опет продужен притвор у Русији

Foto: Tanjug/AP

Nekadašnja najbolja poenterka VNBA lige je u pritvoru u Rusiji više od četiri meseca nakon što je uhapšena na moskovskom aerodromu zbog navodnog posedovanja kanabisovog ulja za punjenje električne cigarete. Grinerovoj preti kazna do 10 godina zatvora ako bude osuđena po optužbama za "transport droge velikih razmera", prema zakonima Ruske Federacije.

 

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

 


Stejt department Sjedinjenih Država je još u maju rekao za Grinerovu da je nepravedno pritvorena, što je privuklo više pažnje na njenu situaciju. Ona ima mnogo pristalica kod kuće u SAD koji su govorili i zalagali se za njeno oslobađanje.
 

Neki predlažu moguću razmenu zatvorenika. U Rusiji se spekuliše oko moguće razmene za trgovca oružjem Viktora Buta, koji je pritvoren u Americi. 

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u nedelju upitan o mogućoj razmeni zatvorenika u kojoj bi učestvovali Britni Griner i Pol Vilan (koji služe kaznu od 16 godina zbog špijunaže) za Buta, ali je on izbegao da odgovori na pitanje.

- Nemam veći prioritet od toga da obezbedim da Amerikanci koji su na ovaj ili onaj način ilegalno pritvoreni širom sveta dođu kući. Ali, ne mogu da komentarišem u detalje šta radimo, osim da kažem da nam je ovo apsolutni prioritet - izjavio je Blinken.

 


Podsetimo, ranije ovog meseca, zastupnica popularne košarkašice, Linzdi Kavaga Kolas pozvala je predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris da "učine sve što je potrebno" da oslobode zvezdu zenske košarkaške NBA lige iz ruskog zatočeništva. Međutim, javnost i dalje nije dobila odgovor od njih.

BONUS VIDEO: Pešić okupio "orlove" - trening reprezentacije Srbije
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu