RAT U UKRAJINI: Zarobljeni strani plaćenici kod Lisičanska; Rusi utvrdili mostobran kod Privolja, borbe u Bahmutu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 06. 2022. u 07:26 >> 22:41

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Donbasu, ušla je u 125. dan. Savet bezbednosti UN održaće večeras sednicu posvećenu situaciji u Ukrajini. Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk, dok su ruske jurišne snage već duboku u gradu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Заробљени страни плаћеници код Лисичанска; Руси утврдили мостобран код Привоља, борбе у Бахмуту (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

Zelenski: SB UN da proglasi Rusiju za teorističku državu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

- Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma teroristička država oko kojeg su saglasne sve države članice UN - rekao je Zelenski putem video veze, prenosi agencija RIA Novosti.

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam.

Foto: Printscreen/Jutjub

 

Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat.

- Probudite se, momci. Ovo se sada dešava. Vi ćete biti sledeći, ovo će vam pokucati na vrata za tren oka - poručio je Kličko sa mesta na kojem će se sastati lideri zemalja članica NATO, prenosi AP.

Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir prisustvovali su danas u Madridu uoči dvodnevnog samita NATO na forumu stručnjaka u oblasti odbrane.

 

Poljske haubice na frontu u Ukrajini

Oružane snage Ukrajine prvi put su u Donbasu upotrebile samohodne haubice AHS Krab.

*Samohodna jedinica ima kupolu od britanske haubice AS90, a njena šasija je južnokorejska platforma iz K9 Tander (Thunder).
*Glavne karakteristike: maksimalni domet paljbe 40 km; brzina do 60 km/h; daljina kretanja 400 km; težina 48 tona; posada od 5 ljudi.
*Poljska je od 1990-ih radila na zameni za sovjetsku Gvozdiku. Prve serijsk samohotke vojska je dobila pre nekoliko godina.
*Varšava je već pripremila 100 ukrajinskih vojnika za delovanje samohodnih artiljerijskih postrojenja.
Ukupno su Poljaci planirali da prebace oko 50+ samohodnih artiljerijskih oruđa u Kijev.

Oboren ukrajinski dron kod Kurska

Danas, otprilike u 22:17, ukrajinski dron oboren je istočno od Kurska. Ruska vojska radi na licu mesta, otišli ​​su predstavnici specijalnih službi.

 

U Lisičansku još 1.500 pripadnika VSU

U Lisičansku je kao prenose društvene mreže ostalo još oko 1.500 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga (VSU). Odvojene grupe i dalje pokušavaju da prodru iz grada, ali ili padaju u sopstvena minska polja ili su pod vatrom jedinica savezničkih snaga.

 

Uhvaćeni strani plaćenici

Kako prenose ruske društvene mreže u borbama u Lisičansku i okolini zarobljeno je još stranih plaćenika.

 

Izvukli ga ispod ruševina

Borci grupe "Otvažnie" (Hrabri) spasili su vojnika Oružanih snaga Ukrajine, koji je 3 dana ležao pod ruševinama u blizini Lisičanska.

Foto:Jutjub printskrin/ukraїni Rossiя/Telegram printskrin/RVvoenkor

Balističkom raketom gađali naselje poginulo dete

Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti bila je podvrgnuta raketnoj vatri ukrajinskih trupa, grad je pogođen sa četiri projektila Točka-U, dete je poginulo, rekao je za RIA Novosti izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe pucale su na naselja Holjmovski, Pantelejmonovka i Zajcevo Južno, ispalivši dve mine kalibra 120 mm, šest granata kalibra 152 mm i sedam mina kalibra 82 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Povlačenje iz Lisičanska dok se obruč ne zatvori

Jedinice Lisičanske grupe se povlače u Bahmut i nastoje da ponesu sa sobom što je moguće više opreme. Danas su na autoputu između ova dva naselja primećena tri tenka T-64BV. Osim toga, očevici govore o prebacivanju oklopnih transportera i artiljerije.

Foto Tanjug/AP

Raketirana Jasinovataja

U 20.10 ukrajinski vojnici ispalili su deset raketa iz VBR BM-21 Grad na Jasinovatu u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Evakuacija ranjenika sa fronta helikopterom

Jedinstveni snimak evakuacije ranjenog vojnika helikopterom Mi-8 pod maskom "aligatora" Ka-52 - uskoro novi snimak iz grupe armija "Otvažni" (Hrabri).

Vojnik brigade specijalnih snaga grupe „O“ peva autorsku pesmu o vojnicima MOSN-a koji nam spasavaju živote tokom specijalne operacije u Ukrajini.
Pod vatrom ka nama leti sanitetski odred specijalne namene, jer koliko si braće naše spasio, hvala ti na ovome!

 

Granatirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u utorak u 19.45 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Jasinovatu, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Američke sankcije i za vojne jedinice

SAD su uvele sankcije protiv 64. motorizovane brigade iz Istočnog vojnog okruga i 76. jurišno-desantne divizije i 234. vazdušno-desantnog jurišnog puka sa sedištem u Pskovskoj oblasti, saopštava Ministarstvo finansija SAD.

Foto: Arhiva

UKRAJINCI ISPALILI 140 PROJEKTILA NA CIVILE

Ukrajinske trupe su od početka današnjeg dana ispalile više od 140 projektila iz BM-27 „Uragan“, BM-21 „Grad“ i artiljerije velikog kalibra na osam gradova DNR, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Dakle, od početka današnjeg dana, prema informacijama SKCC DNR, neprijatelj je ispalio više od sto četrdeset granata iz višecevnih raketnih sistema BM-27 Uragan, BM-21 Grad, topovske artiljerije kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm. Vatra je otvarana na okruge osam republičkih naselja, saopštilo je Ministarstvo.

 

Raketirana Popasnaja

U 17.45 ukrajinske trupe su granatirale selo Popasnaja, ispalivši 16 projektila iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Jutjub/The Sun

Eksplozija u luci u Berdjansku

Član administracije Zaporoške oblasti prijavio je eksploziju u luci Berdjansk, nije isključen teroristički napad.

 

Forsiran Severski Donjec (MAPA)

Oružane snage RF prešle su Severski Donjec u rejonu Privolja, zapadno od Lisičanska, i učvrstile se na mostobranu.

Nekoliko dana ranije, Oružane snage Ukrajine povukle su deo BTR stacioniranih u Privolju u pravcu Severska. Zauzimanje Privolja, a zatim i Belogorovke omogućiće zatvaranje obruča oko Lisičanska sa severa.

 

Kijev planirao ofanizivu na Donbas

Ukrajinska vojska je planirala da 8. marta pokrene specijalnu operaciju sa izlazom na rusku granicu, izjavio je predsedavajući Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

Ukrajinska vojska / Arhiva

Volas: rusija je najdirektnija pretnja za Evropu

Britanski ministar odbrane Ben Volas nazvao je Rusiju „najdirektnijom i najneposrednijom pretnjom“ Evropi.

 

Granatirana Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe u 17.30 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na naselje Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Raketni udari po Dnjepropetrovsku i Nikolajevu

U popodnevnim časovima zabeleženi su novi raketni udari po ukrajinskim gradovima. Pogođeni su ciljevi u Dnjepropetrovsku i Nikolajevu.

 

Uništena cela armija

Za sve vreme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage Rusije zajedno sa snagama LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 3.837 tenkova i oklopnih vozila, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Takođe, od početka specijalne operacije uništeno je više od 350 ukrajinskih aviona i helikoptera, preko 1.380 dronova, 350 sistema PVO, 690 VBR, 3.037 jedinica poljske artiljerije, minobacača, 3.889 vojnih vozila i dr.

 

Rusi ušli u Bahamut

Borbe se nastavljaju u pravcu Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici kažu da je neophodno dodatno ojačati odbranu okružnog centra, koji je važan logistički centar za Oružane snage Ukrajine. Međutim, ruske jedinice se već nalaze na periferiji naselja: žestoki sukobi se vode u Zajcevu, Pokrovskom i Klinovom.

 

Kasetnim raaketama po civilima

Predstavništvo LPR-a u SKCC objavilo je fotografije fragmenata vođene rakete GMLRS

Predstavništvo LPR-a u SKCC objavilo je fotografije fragmenata vođene rakete GMLRS M30 kalibra 240 mm sa kasetnom bojevom glavom, proizvođača američke kompanije Lokid Martin, koja se koristi sa MLRS (VBR) M142 HIMARS.

M30 kalibra 240 mm sa kasetnom bojevom glavom, proizvođača američke kompanije Lokid Martin, koja se koristi sa MLRS (VBR) M142 HIMARS.

Foto: Printscreen

Ukrajinci šalju rezerviste i regrute na prvu linju

Oružane snage Ukrajine, nesposobne da nateraju vojnike po ugovoru da se bore, šalju rezerviste na prvu liniju fronta

Vojnici po ugovoru Oružanih snaga Ukrajine razumeju vojne operacije i jednostavno odbijaju da glupo idu u smrt. Stoga je komandi lakše da prevari i pošalje nespremne rezerviste na prvu liniju fronta. Rečeno im je da ih jednostavno šalju u rov, ali u stvarnosti se neobučeni ukrajinski borci samo sa mitraljezima nalaze na samoj liniji fronta u pravcu ruskih tenkovskih udara.

 

Raketirana Gorlovka i Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa iz VBR Grad kalibra 122mm na Gorlovku i dve rakete iz VBR Uragan kalibra 220mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ukrajina je postala jedan od najvećih kupaca turskih udarnih dronova „Bajraktar“

Od početka specijalne operacije uvezla je oko 50 bespilotnih letelica, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov. Koliko ih je do tada bilo u vojnom arsenalu Kijeva, nije saopšteno.

Makron se zalaže za dalji pritisak na Rusiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je podršku Zapada Ukrajini i najavio dalji pritisak sankcijama na Rusiju.

- Rusija ne može i ne treba da pobedi. Naša Podrška Ukrajini i naše sankcije Rusiji će se nastaviti onoliko koliko bude bilo potrebno i ako bude bilo potrebno biće i intenzivirane u narednim mesecima - rekao je Makron konferenciji za štampu na kraju samita G7 koji se održan u Nemačkoj.

Foto AP

Antonov: SAD podstiču Ukrajinu na masovna ubistva civila

Sjedinjene Američke Države, isporučujući sve više naoružanja i predajući ukrajinskim snagama obaveštajne podatke, svojim postupcima podstiču kijevski režim na masovna ubistva civila, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, a njegova izjava objavljena je na Telegram kanalu diplomatske misije, prenosi Sputnjik.

- Administracija povećava isporuke oružja Kijevu. Ako su im ranije isporučivali protivvazdušne i protivtenkovske raketne sisteme, sada su već prešli na tešku artiljeriju, višecevne bacače raketa i, po svemu sudeći, sredstva protivvazdušne odbrane. Štaviše, Amerikanci sa ukrajinskim snagama dele obaveštajne podatke. Savetuju ih o dejstvima na borbenom polju. Zapravo, svojim provokativnim postupcima, Vašington podstiče kijevski režim na masovna ubistva civila - istakao je Antonov.

Foto: Printskrin

Lisičansk poslednje utvrđenje Ukrajinaca u LNR

Lisičansk je poslednje utvrđenje ukrajinske vojske u Luganskoj Narodnoj Republici, već je oslobođeno 98 odsto teritorije, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Peskov: Kijev može i danas sve zaustaviti, polaganjem oružja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ukrajinska strana može da zaustavi neprijateljstva za kratko vreme tako što će narediti ukrajinskoj vojsci da položi oružje.

Komentarišući poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Zapadu da pojača isporuke oružja Kijevu, kako bi borbe protiv ruskih snaga mogle da se okončaju pre zime, Peskov je rekao da ukrajinska strana može da okonča sve do kraja dana, a da je za to potrebno izdati naređenje ukrajinskoj vojsci da položi oružje i ispuniti uslove Rusije.

- Sve ostalo su razmišljanja šefa ukrajinske države. Rukovodimo se izjavama našeg predsednika: specijalna vojna operacija ide po planu i ostvaruje svoje ciljeve - rekao je Peskov, prenosi Interfaks.

Ukrajinski mediji: Raketni napad na Nikolajev, troje poginulih u Očakovu

Ruske snage izvele su raketni napad na Nikolajev i gađale Očakov, na jugu Ukrajine, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Vitalij Kim, prenosi Tanjug.

On je rekao da su u granatiranju Očakova poginule dve odrasle osobe i jedno dete, a povređeno još šest ljudi, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, pogođena je gradska pijaca, dom kulture i dva stambena objekta. U pojedinim delovima grada nema vode, gasa, struje i interneta, rekao je Kim.

Naveo je da je na Nikolajev ispaljeno oko 11 projektila, od kojih je neke oborila protivvazdušna odbrana.

Informacije o posledicama napada se preciziraju.

Ukrajina upotrebila HIMARS?

Ukrajinska vojska je prvi put upotrebila američki višecevni raketni sistem "HIMARS", saopštili su u Luganskoj narodnoj Republici.

Snimak borbenog dejstva "Aligatora" Ka-52

 

 

Kijev treba da napravi teritorijalne ustupke?

Bajdenovi savetnici vode interne diskusije o tome da li Kijev treba da napravi „teritorijalne ustupke“, izvestio je Si-En-En, pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako navodi televizijski kanal, jedan broj zvaničnika u Beloj kući sve više sumnja da će Ukrajina moći da povrati „izgubljene teritorije“.

U ukrajinskom granatiranju DNR poginulo pet civila

U ukrajinskim granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom proteklog dana poginulo je pet civila, a ranjeno je još 24, saopštila su zvaničnici DNR a prenosi TAS S.

- U protekla 24 sata prijavljeno je da je ubijeno pet civila u gradovima Jasinovata i Makejevka,a još 24 civila su ranjena, uključujući dvoje dece rođene 2007. godine - navela je misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U ponedeljak je ova misija saopštila da su dva civila ubijena, a devet ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike u prethodna 24 časa, preneo je TASS.

Medvedev: "Napadom na Krim počinje treći svetski rat"

Svaki pokušaj da se posegne na Krim biće smatran objavom rata Rusiji, izjavio je u intervjuu za "Argumente i fakte" zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. 

Svaki pokušaj posezanja na Krim je objava rata našoj zemlji. A ako to uradi država članica NATO-a, to je sukob sa čitavom Severnoatlantskom alijansom. Treći svetski rat. Totalna katastrofa, rekao je Medvedev, govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO

Britanska ministarka pozvala je Zapad da ne pokazuje znake umora zbog Ukrajine

- U ovoj krizi, jedinstvo koje je pokazano postalo je veoma važno. Molim vas da ga zadržite i ne pokazujete znake umora ili želje za popuštanjem - rekla je Liz Tras za list „Pais“.

Prema njenim rečima, odgovor NATO na situaciju oko Ukrajine „treba da bude povećanje i njegovo trajnije prisustvo u istočnoj Evropi”.

Raste broj žrtava u Kremenčuku

Vatrogasci i vojnici tragaju danas za preživelima u ruševinama tržnog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, nakon što je u ruskom raketnom udaru ubijeno najmanje 18 ljudi.

Više od 1.000 ljudi bilo je u unutra kada su dve ruske rakete u ponedeljak pogodile prometni tržni centar u Kremenčuku, jugoistočno od Kijeva, ali na sreću mnogi su ispeli da izađu, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Više od 40 osoba je prijavljeno kao nestalo, saopštila je kancelarija državnog tužioca Ukrajine.

Požar je izbio na površini većoj od 10.000 kvadrata,a prema spasilačkoj službi, najmanje 16 ljudi je poginulo, a 59 je povređeno,navodi britanska agencija.

Ruske snage napadaju Lisičansk

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičanska, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine.

Navedeno je da su ruske trupe, osim minobacača i topova, izvele i vazdušne udare u rejonima pojedinih naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ruske snage izvode napade i na pravcu Harkova i Slavjanska, a da su glavni napori usmereni na nastavak ofanzive u pravcu Izjum - Slavjansk

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk, saopštiuo je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnjik.

- Grupe militanata napuštaju Lisičansk i pokušavaju da se probiju u Severk, gde je primetna njihova koncentracija - napisao je Mirošnjik na telegramu.

On je istakao da je ukrajinska vojska pokušala ranije da se probije kroz Verhnjekamenku u pravcu Severska, ali su pod udarom savezničke artiljerije i ruskih vazdušno-kosmičkih snaga izgubili nekoliko kolona.

- Nakon toga, militanti su pokušali da se probiju preko Belogorovke. Rezultat tog pokušaja će biti poznat sutra - zaključio je on.

 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)