SUDIJA U TEKSASU SPREČILA SPROVOĐENJE ZABRANE: Svaki sat u kojem je abortus dostupan u Teksasu je pobeda

Tanjug

28. 06. 2022. u 23:50

TEKSAŠKI sudija Kristin Vims danas je spečila zvaničnike da sprovedu zabranu abortusa iz 1925. godine, za koju je državni tužilac rekao da je ponovo na snazi nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus.

СУДИЈА У ТЕКСАСУ  СПРЕЧИЛА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАБРАНЕ: Сваки сат у којем је абортус доступан у Тексасу је победа

Foto: Jessica Christian/San Francisco Chronicle via AP

Privremena zabrana prilaska koju je zvaničnicima odredila sudija Vims u okrugu Haris, došla je kao rezultat poslednjeg pokušaja obavljanja abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD u petak poništio presudu "Roe protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je ženama garantovano pravo na abortus, prenosi Rojters.

Naredbu su potvrdili Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Centar za reproduktivna prava koji su se bavili pitanjem abortusa. Te dve grupe saopštile su da abortus sada može da nastavi da se obavlja u teksaškim klinikama do šeste nedelje trudnoće.

- Svaki sat u kojem je abortus dostupan u Teksasu je pobeda - rekao je Mark Heron, advokat iz Centra za reproduktivna prava.

Abortus je već bio strogo ograničen u Teksasu nakon što je u septembru stupila na snagu šestonedeljna zabrana koju američki Vrhovni sud sa konzervativnom većinom nije blokirao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)