"BEZ PODRŠKE NATO-A NEĆEMO PREŽIVETI": Vitalij Kličko uplašen na samitu Severnoatlantskog saveza

Novosti online

29. 06. 2022. u 10:48 >> 11:20

LIDERI zemalja NATO-a i njihovih saveznika sastali su se u utorak u Madridu, a samit će trajati do 30. juna. Glavne teme razgovora su ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini i sve veće međunarodne ambicije Kine.

БЕЗ ПОДРШКЕ НАТО-А НЕЋЕМО ПРЕЖИВЕТИ: Виталиј Кличко уплашен на самиту Северноатлантског савеза

Foto: Instagram/ukrainian_army

Ukrajina je u fokusu ovog samita, a na otvaranju medijima se obratio gradonačelnik Kijeva i bivši bokser Vitalij Kličko.


On se nada kako će nakon sastanka sa liderima Severnoatlantske alijanse njegova zemlja dobiti dodatno naoružanje u sukobu sa Rusijom.

- Nadamo se da će kao rezultat ovog samita biti ubrzana isporuka odbrambenog naoružanja Ukrajini i da će se podrška našoj zemlji nastaviti. Pored toga, nadamo se jedinstvu partnera u ovom procesu. Uostalom, od ovoga zavisi povratak mira u Evropu - naglasio je Kličko.

Prema rečima gradonačelnika Kijeva, Ukrajini su potrebni sistemi protivraketne odbrane, zbog navodnog uništavanja civilne infrastrukture od strane Rusije.

- Svakog dana vidimo kako ruske rakete uništavaju naše gradove, ubijaju civile, uništavaju našu infrastrukturu, zato nam je potrebno još naoružanja - rekao je Kličko o potrebi za ovim oružjem, dodajući da mir u Evropi sada zavisi od Ukrajine. Istovremeno, on je rat Rusije protiv Ukrajine nazvao najvećim od vremena Drugog svetskog rata.


Dom Nikols, urednik rubrike za spoljnu politiku britanskog lista "Telegraf", takođe je u glavnom gradu Španije, na samitu NATO-a.

On je na svom "Tviter" profilu objavio fotografiju sa Vitalijem Kličkom i njegovim mlađim bratom Vladimirom, koji je takođe bivši bokserski šampion, ali i jedan od najvećih kritičara Vladimira Putina.

- Bez NATO podrške biće teško preživeti rat protiv Rusije - reči su Vitalija Klička, prema pisanju britanskog novinara.
 


Na samitu se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Severnoatlanski savez. Sastanak lidera NATO zemalja, koji se završava poslednjeg dana juna, biće održan u ključnom trenutku posle neuspeha u Avganistanu i unutrašnjih neslaganja tokom ere bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pretio da će povući Ameriku iz saveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest