NATO FORMIRA DIVIZIJU U ESTONIJI: Nova borbena grupa na ruskoj granici

P. Z. S. / ria.ru

29. 06. 2022. u 18:18

NA samitu NATO-a u Madridu doneta je odluka da se u Estoniji stvori struktura NATO-a veličine divizije, izjavio je u sredu Kale Lanet, ministar odbrane Baltičke Republike.

НАТО ФОРМИРА ДИВИЗИЈУ У ЕСТОНИЈИ: Нова борбена група на руској граници

Foto: printskrin jutjub


-Estonija će stvoriti komandnu strukturu divizije uz podršku UK. Struktura divizije će početi da se stvara u narednim mesecima. Divizija će postati deo komandnog lanca NATO-a. Velika Britanija je odlučila da dodeli dodatnu brigadu, da zaštiti Estoniju, elemente štaba i druge jedinice, rekao je Lanet.

Prema rečima ministra, važno je da komponente britanske brigade, zajedno sa dodatnim vojnim kapacitetima, počnu da se rotiraju u Estoniji u mirnodopskim uslovima i uvežbavaju odbranu Estonije u realnim uslovima.

Lanet je takođe primetio da će SAD značajno povećati svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi. "Između ostalog, SAD će ojačati svoje rotaciono vojno prisustvo u baltičkim zemljama. Verovatno će se ova odluka ticati i kopnenih i vazdušnih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu. Saveznici će zajedno razraditi detalje ovog procesa", rekao je ministar.

On je dodao da će u Estoniji u dogledno vreme ostati dva britanska bataljona, kao i francuska i danska četa. Nastaviće se i misija vazdušne bezbednosti za baltički region sa sedištem u Estoniji, koju saveznici mogu brzo da pojačaju.

Na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine, alijansa je odlučila da na zahtev ovih zemalja na rotacionoj osnovi rasporedi multinacionalne bataljone u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj. Borbena bataljonska grupa NATO-a, koju čini oko 1,2 hiljade vojnika, raspoređena je u vojnom gradu Tapa od aprila 2017. godine. Međunarodni bataljon NATO-a predvodi Velika Britanija. Takođe, menjajući jedni druge po redosledu rotacije, služe vojsci Francuske i Danske.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)