SAVET AMERIČKOG NOVINARA VLASTIMA SAD: "Između Rusije i Kine se mora zabiti klin"

Novosti onlajn/R. V.

04. 07. 2022. u 16:27

SAD moraju da nastoje da prekinu odnose između Rusije i Kine ako žele da pobede u novom hladnom ratu, piše Čarls Kupčan u tekstu za "Nešnal Interest" (The National Interest), prenose RIA Novosti.

САВЕТ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА ВЛАСТИМА САД: Између Русије и Кине се мора забити клин

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon završetka Hladnog rata, praktično nije bilo otvorenog rivalstva supersila u svetu zbog ogromne prednosti Sjedinjenih Država. Međutim, prema rečima autora, ruska specijalna operacija u Ukrajini ubrzala je dolazak „nekontrolisanog“ multipolarnog sveta, u kome će se Zapad suočiti sa rusko-kineskim savezom, a takođe će biti prinuđen da "računa" i na ojačani Istokom.

FOTO: PRINTSKRIN/nationalinterest.org

- SAD i njihovi saveznici će morati da prilagode svoju dugoročnu strategiju - napisao je on.

Kupčan je objasnio da su se SAD fokusirale na globalizaciju i "širenje liberalizma", ali sada se situacija promenila, a Vašington nije toliko aktivan u promovisanju demokratije u inostranstvu. Strateški i ekonomski interesi guraju Zapad na partnerstvo sa nedemokratskim režimima poput Saudijske Arabije ili Katara, dok mnoge demokratije poput Indije i Brazila ostaju na marginama konfrontacije SAD sa Rusijom i Kinom.

Autor je naveo potrebu traženja novih oblika saradnje i rešenja globalnih problema, dovođenja država za pregovarački sto, bez obzira na režim, i ublažavanja „idealističkih ambicija“.

- Zapad bi, ako je moguće, trebalo da oslabi kinesko-ruski blok u nastajanju tražeći nove načine da zabije klin između Moskve i Pekinga - napisao je on.

Kupčan je zaključio pozivajući SAD i saveznike da se pripreme za eru rivalstva supersila i krenu ka strateškom pragmatizmu.

BONUS VIDEO:

RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)