"POLJACI PRIKRIVAJU PLANOVE ZA RASPARČAVANJE UKRAJINE": Ruski obaveštajci tvrde da su prozreli namere Varšave

Novosti online

12. 07. 2022. u 20:25

POLjSKA pokušava da prikrije svoju ekspanziju u zapadnoj Ukrajini koristeći propagandu za to, tvrde iz ruske Spoljne obaveštajne službe SVR u saopštenju, pozivajući se na direktora te agencije Sergeja Nariškina.

ПОЉАЦИ ПРИКРИВАЈУ ПЛАНОВЕ ЗА РАСПАРЧАВАЊЕ УКРАЈИНЕ: Руски обавештајци тврде да су прозрели намере Варшаве

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Pristigle informacije svedoče o nervoznoj reakciji poljskog rukovodstva na činjenicu da su njihovi planovi za rasparčavanje Ukrajine postali predmet pažnje javnosti - navodi se u saopštenju.

Iz SVR tvrde da se Varšava "nadala da u uslovima napete geopolitičke konfrontacije ni Kijev, ni Vašington ni Moskva neće obratiti pažnju na metodičke pripreme za zauzimanje ukrajinskih zemalja. U saopštenju takođe piše da su se poljske vlasti nadale da će kada dođe do diplomatskog razrešenja sukoba, svi smatrati "širenje" svršenim činom.

- Zbog curenja osetljivih informacija, poljsko rukovodstvo je prinuđeno da otkloni zabrinutost koju su izrazili "drugovi u NATO-u i EU" - navodi se u izveštaju.

Sada poljske vlasti pokušavaju da poprave situaciju propagandom, tvrde iz ruske Spoljne obaveštajne službe.

- Kontrolisani trustovi mozgova i mediji dobili su instrukcije da pokrenu medijsku kampanju koja će prikriti akcije Poljske na jačanju pozicije u Ukrajini i opovrgnuti "neprikladne glasine" - dodaju iz SVR.

Istovremeno, iz Spoljne obaveštajne službe primećuju da "Varšava pokušava da stvori sliku o "kolektivnom učešću" svih evropskih suseda Ukrajine u poslovima Kijeva. 

- Da bi to učinile, poljske vlasti teže aktivnijoj saradnji sa Mađarskom i Rumunijom, kako bi se "sakrile iza njih prilikom sprovođenja sopstvenih planova". U dokumentima ruske spoljne obaveštajne službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, postoji, inače, veoma elokventan opis poljske spoljne politike, koji je 1935. dao šef britanskog ministarstva spoljnih poslova Sajmon: "Poljska vlada vodi detinjastu politiku prestiža koja ometa konsolidaciju mira u Evropi i ne odgovara političkom, vojnom ili finansijskom položaju Poljske." Danas Sajmonovi naslednici, kao što znamo, imaju istu ideju u jednostavnijim i grubljim oblicima - navode iz SVR.

Nariškin je prošle nedelje nazvao planove Poljske da preuzme kontrolu nad zapadnom Ukrajinom opasnim za celu Evropu.

- SVR pažljivo prati šta se dešava i, kao sredstvo za suzbijanje takve politike, objavljuje neke od informacija koje dobije - rekao je Nariškin.

U junu je Nariškin tvrdio da su poljske vlasti počele da razrađuju scenarije za de fakto rasparčavanje Ukrajine. Prema njegovim rečima, Varšava je uverena da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže plan o podeli Ukrajine.

Ranije je Nariškin rekao da je, u stvari, reč o pokušaju da se za Poljsku ponovi istorijski "dogovor" posle Prvog svetskog rata, kada je "kolektivni Zapad", koji je predstavljala Antanta, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine da zaštiti stanovništvo od "boljševičke pretnje", a potom i uključivanje ovih teritorija u poljsku državu.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)