POŽARI BESNE FRANCUSKOM: Evakuisano preko 12 hiljada ljudi

Tanjug

16. 07. 2022. u 13:47

POŽARI na jugozapadu Francuske proširili su se na skoro 10.000 hektara šume u regionu Žirond, saopštile su danas regionalne vlasti Nove Akvitanije i Žironda.

ПОЖАРИ БЕСНЕ ФРАНЦУСКОМ: Евакуисано преко 12 хиљада људи

Foto. Printskrin Youtube

Evakuacija više od 12.200 ljudi iz te oblasti završena je rano jutros, a više od 1.000 vatrogasaca pokušava da uspostavi kontrolu nad požarom, prenosi Rojters.

- S obzirom na vremenske uslove i značajne rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno građanima blokirale pristup šumovitom području- navodi se u saopštenju, prenosi britanska agencija.

Požari oko grada Test-de-Biš u Žirondu su stabilizovani, nakon što su zahvatili više od 3.000 hektara šume, a u obližnjem gradu Landirasu, gde je izgorelo 6.500 hektara i evakuisano 2.200 ljudi, nastavili su da se šire i tokom noći, premeštajući se na jugozapad zbog jakih vetrova.

Usled porasta temperature, tokom poslednjih nekoliko nedelja šumski požari besneli su Francuskom, kao i u drugim evropskim zemljama poput Portugalije i Španije, navodi Rojters.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju