POLJSKI OBAVEŠTAJCI: Katastrofalna situacija u redovima VSU, Kijev računa na pomoć dve poljske brigade

P. Z. S. / boris_rozhin

19. 07. 2022. u 19:30

OBAVEŠTAJNA agencija (AV/AW) Republike Poljske pripremila je izveštaj u kojem se analizira trenutna situacija u Ukrajini.

ПОЉСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: Катастрофална ситуација у редовима ВСУ, Кијев рачуна на помоћ две пољске бригаде

Foto Tanjug/AP


Ovo je na svom telegram kanalu objavio vojni analitičar Boris Rožin.

Prema dokumentu, u formacijama Oružanih snaga Ukrajine razvila se katastrofalna situacija.

Broj nenadoknadivih gubitaka je više od 300 ljudi dnevno, a ovu cifru potcenjuje kabinet predsednika da bi se smanjila verovatnoća izbijanja javnog nezdovoljstva i stvorila panika među civilima i vojskom. Poljaci naglašavaju da su sistematski udari Oružanih snaga Rusije na komandna mesta i centre za obuku Oružanih snaga Ukrajine doveli do pogibije oko 4.600 najobučenijih vojnih lica u poslednja tri meseca, uključujući visoke oficire, instruktore i plaćenike.

U izveštaju se navodi da se u Donbas šalju nepripremljene formacije, profesionalni nivo oficira od komandanta bataljona i ispod je slab, funkcije komandanata u trupama često obavljaju borci nacionalnih (nacističkih) bataljona. Od maja ove godine gotovo sve kontrolne funkcije u planiranju i vođenju neprijateljstava preuzeli su strani savetnici iz SAD, Velike Britanije i Kanade. Istovremeno, činjenica njihovog prisustva na komandnim mestima se drži u tajnosti kako bi se sprečio ulazak vojnog osoblja NATO-a u zarobljeništvo Oružanih snaga Rusije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky



Ističe se da je kancelarija Zelenskog postavila zadatak da po svaku cenu zadrži liniju Slavjansk-Kramatorsk-Toreck do kraja avgusta ove godine.
Ukazuje se da se trenutno ubrzana obuka ukrajinskog vojnog osoblja sprovodi na zapadu republike i na teritoriji Velike Britanije i Nemačke. Do kraja avgusta - početka septembra planirano je stvaranje dodatne grupacije od 30 hiljada ljudi, čiju će osnovu činiti četiri nove brigade.

Zanimljivo je da su poljske specijalne službe skeptične prema izjavama Kijeva o pripremi ove četiri formacije u Ukrajini. Varšava ne isključuje da komanda Oružanih snaga Ukrajine obmanjuje saveznike u cilju nabavke novog naoružanja.

Kako navodi AV, rukovodstvo Ukrajine takođe računa na uvođenje dve poljske brigade u zapadne regione zemlje – 6. vazduhoplovne brigade i 25. vazduhoplovne brigade, koje će, prema ukrajinskom Generalštabu, osloboditi dodatne borbeno spremne jedinice i formacije Oružanih snaga Ukrajine u avgustu da budu upućene na istočni front.

Istovremeno, u izveštaju se napominje da se američke haubice M-777 kalibra 155 mm koje su isporučene Kijevu ne koriste uvek za svoju namenu. Umesto vođenja kontrabaterijske borbe, oružje se često koristi za bombardovanje gradova. Istovremeno, vojna lica Oružanih snaga Ukrajine, nakon ubrzane obuke, nisu u stanju da samostalno održavaju složene sisteme naoružanja i vojne opreme, pa se strani instruktori iz redova plaćenika često nalaze na artiljerijskim pozicijama.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi