PROMENA POLA ZNAČI I NOVE USLOVE ZA PENZIJU: Austrijski fond za penzijsko osiguranje odbio žalbu jedne penzionerke

Novosti online

28. 07. 2022. u 16:33

Ako žena promeni pol, ona, zapravo sada on, mora u penziju po uslovima za muškarce. Ovako je bar presudio sud u Austriji.

ПРОМЕНА ПОЛА ЗНАЧИ И НОВЕ УСЛОВЕ ЗА ПЕНЗИЈУ: Аустријски фонд за пензијско осигурање одбио жалбу једне пензионерке

Foto: Shutterstock

Viši sud Austrije je odlučio da ako žena promeni pol i postane muškarac, onda se za tu osobu menja i starosna granica za odlazak u penziju. Sud je po ovom pitanju presudio na osnovu konkretnog slučaja, odnosno predmeta.

Naime, jedna Austrijanka promenila je pol u muški 2017. godine u svojoj 57. godini života. Do tada je u austrijskom Centralnom registru vođena kao žena, bila je udata i majka dvoje dece. Zatim, posle promene pola, u Centralnom registru je zavedena kao muškarac.

Međutim, kada je ovaj muškarac pre dve godine napunio 60 godina, podneo je zahtev za penziju. Prema tada važećem zakonu, žene u Austriji mogu da se penzionišu sa napunjenih 60.

Austrijski fond za penzijsko osiguranje je, međutim, odbio ovaj zahtev i naveli su da za tu osobu važi starosna granica predviđena za muškarce. Na odluku austrijskog fonda, ovaj muškarac koji je nekad bi žena, podneo je žalbu sudu navodeći da iako je promenio pol u muški, još uvek ima primarne ženske polne organe. Pored toga, ima i tipično žensku poslovnu biografiju.

U prvoj instanci, sud u Gracu je odbio žalbu, a onda je to učinio i Viši sud Austrije. U presudama je naglašeno da starosna granica za penzionisanje zavisi od pola. Sam podnosilac žalbe je nakon operacije, promenio i pol u Centralnom registru u muški, jer je želeo da bude tretiran kao muškarac.

Viši sud je objasnio da ni činjenica da nisu operativno uklonjene ženske genitalije, ne odlučuje kako se osoba tretira, već kako je upisana u Centralni registar, a tu se vodi kao muškarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)