ŠPIJUNI NATO RADE ZA KIJEV: Ukrajina objavila da sarađuje sa moćnim američkim i britanskim službama, a posebno sa Poljacima

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

03. 08. 2022. u 07:00

DA su direktno ili indirektno umešani u rat u Ukrajini Amerikanci, Britanci i Poljaci, čije zemlje su članice NATO, u Kijevu više i ne skrivaju. Osim što dobijaju onlajn informacije od američkih službi, u Kijevu se hvale da sa Poljacima vode zajedničke operacije.

ШПИЈУНИ НАТО РАДЕ ЗА КИЈЕВ: Украјина објавила да сарађује са моћним америчким и британским службама, а посебно са Пољацима

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

- Prilikom korišćenja "hajmarsa" koristimo informaciju koju dobijamo u realnom vremenu od Amerikanaca. Postoji nivo konsultacije među saradnicima obaveštajne službe pre nego što se gađa tim višecevnim bacačima - izjavio je predstavnik Glavne uprave vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki.

Kad se sve to zna, jasno je da Amerikanci, ako žele, realno mogu da spreče gađanje bilo kog cilja. To znači, da su hteli, mogli su da saveznicima Ukrajincima narede da ne gađaju zatvor u kome je izginulo više od 50 ukrajinskih vojnih zarobljenika.

- Amerikanci i Britanci nam daju praktički sve, od informacija, pa do tehnike - otvoreno je kazao Skibicki britanskom "Telegrafu".

Takođe je istakao dobru saradnju sa Poljacima, sa kojima sprovode operacije.

- Saradnja sa Poljskom je na vrlo visokom nivou i praktično 90 odsto vojne pomoći stiže preko Poljske. Sa partnerima iz Poljske imamo zajedničke vojne operacije - kazao je Skibicki.

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata gađala "hajmarsima" stambene i poslovne zgrade u Prvomajsku, u Luganskoj oblasti. U 2.40 su Ukrajinci sa 12 raketa pogodili pet stambenih objekata, a srušena je i zgrada "Prvomajsk uglja". Čak je gađan i gradski centar kulture i dečja sportska škola.

Foto AP

Bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko u "Njuzviku" moli za oružje od Zapada tvrdeći kako je Rusija već iscrpljena.

- Spremamo se za kontranapad na Herson i jugoistočni pravac. Za to su nam, pored dalekometne artiljerije i tenkova, potrebni i avioni F-16, koji bi izmenili situaciju u vazdušnom prostoru nad Ukrajinom. Ako dobijemo to oružje i avione do kraja godine, Ukrajina će pobediti Rusiju - uveravao je Porošenko.

Na drugoj strani, u Vašingtonu, Džon Kirbi, sekretar za medije američkog predsednika Džozefa Bajdena, kazao je da, bez obzira što se raspravlja o mogućnosti da se Ukrajini daju i avioni, u bližoj perspektivi je to nemoguće. Obuka pilota za avione F-16 traje od tri do devet meseci, a Amerikanci ne žele ni da rizikuju da im Rusi obaraju avione i unište godinama stvaranu mitologiju o njihovoj svemoći.

Posle pisanja nemačkog nedeljnika "Špigl" o problemima koje Ukrajinci imaju sa haubicama, o tome su progovorili i u Kijevu. Zbog nepridržavanja upustvima, nekoliko od sedam haubica koje su poslali Nemci moralo je na popravku. Posle žalbi iz Kijeva Nemci su obećali da će u Ukrajinu poslati rezervne delove.

Nemačke haubice kalibra 155 milimetara nisu predviđene za tako intenzivno gađanje kao što ih koriste Ukrajinci, više od sto puta dnevno. Zbog toga dolazi brzo do kvarova. Taj problem postoji kod većine zapadnog oružja u Ukrajini.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja nastavlja da šalje oružje Ukrajini, i to ono najnovije, kog nema dovoljno nemačka armija. Šolc je kazao da ukrajinski vojnici već prolaze obuku za korišćenje novog nemačkog oružja.

U međuvremenu, Zelenski se obratio francuskom kolegi Makronu da interveniše da se odblokira pomoć Kijevu od devet milijardi evra.

- Taj novac bismo iskoristili da podelimo građanima penzije, plate i pomognemo izbeglicama - napisao je Zelenski.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara. Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme "hajmars".

BATALjON "AZOV" TERORISTI

Vrhovni sud Rusije doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon "Azov" označava terorističkom organizacijom, a njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju.

Sada se militanti "Azova" mogu krivično goniti kao saučesnici, učesnici i organizatori terorističke organizacije, za šta je predviđena kazna od 10 do 20 godina zatvora. Zakon oslobađa od odgovornosti osobe koja su dobrovoljno prestale da učestvuju u takvoj organizaciji, pre hapšenja i otpočinjanja istražnih radnji.

SUĐENjE VOĐI "MEDVEDA SS"

Vrhovni sud Donjecke narodne republike počeo je suđenje Aleksandru Kravcovu (na slici), vođi ukrajinskih neonacista grupe "Medvedi SS", poznatom i po tetovažama nacističkih simbola po celom telu, koji je zarobljen u čeličani "Azovstalj". Za zločine koje je počinio predviđena je smrtna kazna. On je u zatvoru priznao krivicu. Ispričao je kako su vodili na streljanje ruske zarobljene vojnike. Kravcov je naveo da je njegova grupa dobijala naređenja iz Kijeva od pukovnika ukrajinske službe bezbednosti Olega Selivestrova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)