RAT U UKRAJINI: Rusko ministarstvo odbrane: "Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma"

Novosti online

06. 08. 2022. u 01:07 >> 01:11

RUSKA specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 163. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руско министарство одбране: Осудити украјинске власти због нуклеарног тероризма

Foto: EPA/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Mizincev: Iz ukrajinskih luka isplovila tri broda sa žitom

Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su danas iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

Rojters: Novi paket pomoći SAD Ukrajini milijardu dolara

Očekuje se da će sledeći paket bezbednosne pomoći Bajdenove administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara, jedan od najvećih do sada i uključivati municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su danas tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Paket bi trebalo da bude objavljen već u ponedeljak, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputili pomoć vrednu oko 8,8 milijardi dolara.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, rekli da predsednik SAD Džozef Bajden još nije potpisao novi paket oružane pomoći.

"Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma"

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična dela režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

Ukrajinska vojska zauzela dom kulture u selu Iverskoje u DNR

Borci ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane smestili su se u Dom kulture u selu Iverskoje (DNR), saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Iverskom, u DNR, jedinice teritorijalne odbrane i Oružane snage Ukrajine su raspoređene u Domu kulture (ulica Centralnaja), raspoređeni su kontrolni punktovi i vatrena mesta, prilazi zgradi su minirani, ali lokalno stanovništvo namerno nije obavešteno o tome - rekao je Mizincev na brifingu.

Artiljerijska vatra iz haubice D-20 na uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru

Glavna poteškoća za ruske borce leži u činjenici da su se ukrajinski nacionalisti zaista temeljno ojačali: morski kontejneri su zakopani u zemlju, vezani armaturom i napunjeni betonom.

Ruska vojska uz pomoć dronova pokušava da utvrdi lokacije takvih tačaka.

 

Deo gasa biće plaćan u rubljama

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se danas da deo plaćanja za ruski gas bude u rubljama, javio je Interfaks, pozivajući se na zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Tokom četvorosatnog sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju dvojica lidera su se dogovorila i da unaprede saradnju u oblasti transporta, poljoprivrede i građevinske industrije, preneo je TASS.

Oni su istakli i potrebu da se obezbedi primena istanbulskog sporazuma o žitu, uključujući nesmetan izvoz ruskog žita, navedeno je u zajedničkom saopštenju Putina i Erdogana.

"Ukrajina se nada da će povećati isporuke žita"

Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Ukrajina se nada da će za nekoliko meseci povećati isporuke žita na nivo od 3 do 3,5 miliona tona mesečno, dok će one u avgustu iznositi, kako se očekuje, milion tona, dodao je Visocki, preneo je Rojters.

Takav obim izvoza omogućio bi Ukrajini da dobije dovoljno prihoda tako da ne mora da revidira svoje planove za narednu setvu, kazao je on.

Putin potpisao novi ukaz

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.

Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrednosti, koje čine sastavni deo osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

Foto AP

Američki desantni brod doplovio u Estoniju

Američki desantni brod Ju-es-es „Ganston hol“ doplovio je u Estoniju, saopštila je pres služba odbrambenih snaga te bivše sovjetske države, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju, na brodu se nalazi oko 2.000 američkih mornara i marinaca i oni će održati vojne vežbe u severnom delu Baltičkog mora u periodu od 8. do 19. avgusta.

Ukrajinci granatirali teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane

Ukrajinski militanti danas su tokom smene radnika izveli novo granatiranje teritorije Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su lokalne vlasti RIA Novostima.

Prema njihovim rečima, prekinuta su dva dalekovoda, koji snabdevaju rasklopnu opremu neophodnu za bezbedan rad nuklearnih blokova, dok se sada preduzimaju mere za normalizaciju rada stanice.

 

Još tri broda sa žitaricama krenula iz Ukrajine

Još tri broda sa preko 58.000 tona kukuruza krenula su iz Odese i Černomorska za Irsku, Britaniju i Karasu u Turskoj, potvrdilo je tursko Ministarstvo odbrane.

U Istanbulu će se obaviti inspekcija brodova pod zastavom Paname i Turske pre nego što budu propušteni na odredišta.

Odbijen raketni napad u Hersonu

Ukrajinske trupe granatirale su u petak popodne grad Herson, raketni napad je odbijen, rečeno je RIA Novostima u regionalnoj administraciji.

- Ukrajinske trupe su tokom dana granatirale Herson. Sistem PVO je funkcionisao. Napad je odbijen. Nije bilo dolazaka - saopštila je administracija.

Kako su saopštile vlasti regiona, ukrajinska vojska je u petak granatirala i grad Novaja Kahovka. Tu je radio i sistem PVO. Informacije o eventualnoj šteti se preciziraju.

Stremousov: "To su samo glasine"

Zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov nazvao je glasinama izveštaje da je šef regionalne administracije Vladimir Saldo u komi, objašnjavajući bolest prenaprezanjem, prenose RIA Novosti.

- Glasine o komi Vladimira Salda su direktno učešće u ratu na strani neprijatelja. Bolest Vladimira Salda je posledica teškog prenaprezanja, fizičkog i psihičkog, koje je pretrpeo načelnik VGA u proteklih šest meseci. Vladimir Saldo spavao je dnevno po nekoliko sati, sedam dana u nedelji - napisao je Stremousov u Telegramu.

Putin zahvalan Erdoganu zbog napora oko izvoza ukrajinskog žita

Ruski predsednik zahvalio je Erdoganu na naporima, koje je uložio da bi se rešilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Erdogan je rekao da Ankari i Moskvi predstoji otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima i saradnji.

- Verujem da će naš razgovor otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje. Želeo bih da razgovaramo o pitanjima energetske saradnje, izvoza žita preko Crnog mora, turizmu i regionalnim pitanjima - naveo je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Sedam napada na Donjeck -  16 granata „NATO“ kalibra 155 mm i 14 granata kalibra 152 mm

Ukrajinske trupe otvarale su vatru na Donjeck sedam puta za dva sata, ispalivši 30 granata kalibra 152 i 155 milimetara na tri okruga grada, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Pod vatrom su se našli Kujbiševska, Kirovska i Kijevska oblast.

Foto: Printscreen

Ukrajinski TV voditelj osumnjičen za izdaju zbog objava u Telegramu

Ukrajinski TV voditelj Jurij Kot osumnjičen je za izdaju, javilo je ukrajinsko izdanje Ukrinforma .

Navodi se da je Kot od aprila do maja na svom Telegram kanalu objavljivao „iskrivljene informacije o istorijskim i političkim činjenicama i širio prokremljovske narative, diskreditujući Ukrajince“.

Jurij Kot je od 2007. do 2014. radio u Nacionalnoj javnoj televizijskoj i radio kompaniji Ukrajine i na kanalu Inter TV.

Peskov: Francuska je neprijateljska zemlja za Rusiju

Upitan da prokomentariše odnose Moskve i Partiza, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da je Francuska neprijateljska zemlja.

 - Francuska nije prijateljska zemlja Rusiji zbog sankcija i antiruskih poteza - kazao je Peskov, preneo je TAS S. On je naglasio da je Francuska, zapravo, "neprijateljska zemlja".

Foto: Profimedia

Ukrajinske trupe su u 11.40 ispalile na grad šest granata kalibra 152 mm

 Dvojica radnika na železnici povređena su tokom granatiranja Jasinovate od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab odbrane DNR .

 -  Čuvajte sebe i svoju porodicu, pokušajte da ne izlazite iz kuće bez nepotrebne potrebe - navodi se na Telegram kanalu.

Granatiranje Jasinovate zabeležilo je i predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Poginulo je 290 civila, uključujući 17 dece,  u Donjeckoj Narodnoj Republici 

U Donjeckoj Narodnoj Republici, u prethodna 170 dana, poginulo je 290 civila, a povređeno 2.896, uključujući 190 dece, saopštilo je u petak predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre .

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri rakete iz „Uragana“ u Donjecku

Ukrajinske snage ispalile su tri rakete iz "Uragana" sa minama "latica" u Donjecku.

Ruska garda otkrila je i uništila 24 operatera bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj Narodnoj Republici.

 - Prilikom obavljanja elektronskih obaveštajnih podataka, ruska garda je identifikovala 24 operatera bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine, koje su uništene artiljerijskom vatrom - navodi se u izveštaju.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Broj žrtava ukrajinskih granata u Donjecku raste

Ukrajinske trupe granatirale su jutros Donjeck i Gorlovku, ispalivši 15 granata kalibra 122 i 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 - Zabeležena je vatra sa strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 06:10 – naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug ): ispaljeno je 5 granata kalibra 152 mm; 06:30 – naselje Nevelskoje – grad Donjeck ( okrug Kirov ): ispalio 5 granata kalibra 122 mm - navodi se na Telegram kanalu.

Zajednički centar DNR za kontrolu i koordinaciju vatre izvestio je da je šest osoba poginulo, a osam povređeno, nakon što su ukrajinske oružane snage u prethodna 24 sata granatirale Vorošilovski, Kirovski i Kujbiševski okrug u Donjecku.

Objavljen je i snimak na kome se vidi kako čovek stoji na mestu granatiranja i kaže da su mu tu poginule unuka i supruga.

Foto: Printscreen

Donbasu isporučeno skoro 60.000 humanitarne pomoći

Od početka humanitarne misije, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije isporučilo je Donbasu skoro 60.000 tona humanitarne pomoći, prenosi pres-služba ministarstva.

BONUS VIDEO:

HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU: Pogledajte snimke iz akcije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)