FATALNE GREŠKE ZELENSKOG: Raste napetost, ukrajinski predsednik organizovao obračun sa ljudima koji su se zamerili njegovom režimu

Novosti online

05. 08. 2022. u 10:46

IZMEĐU centralne vlasti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i gradonačelnika velikih gradova u unutrašnjosti došlo je do osetnog političkog rascepa, piše Vašington post.

ФАТАЛНЕ ГРЕШКЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Расте напетост, украјински председник организовао обрачун са људима који су се замерили његовом режиму

Foto: Profimedia

List izveštava da su glavni razlog za napetost između predsednika i gradonačelnika ukrajinskih gradova bile dve fatalne greške Zelenskog, ali i da je reč o novcu.

Najpre je prošlog meseca "napravio kontroverzne promene u sopstvenom kabinetu", smenivši šefa ukrajinske službe bezbednosti i njegovog generalnog tužioca.

Drugo, najavio je veliku istragu "veleizdaje i kolaboracionizma", a u stvari, organizovao je obračun sa ljudima koji su se zamerili njegovom režimu.

Pored toga, postoji bojazan među lokalnim vlastima da vlada Zelenskog „izgleda da pokušava da marginalizuje gradonačelnike kako bi zadržala kontrolu nad pomoći u rekonstrukciji i oslabila sve buduće političke rivale“, navodi Vašington post.

Nekoliko gradonačelnika je izjavilo da raste zabrinutost jer usred rata, administracija Zelenskog odustaje od obećanja i planova da ukloni zaostali trag sovjetske ere decentralizacijom vlasti i davanjem više ovlašćenja regionalnim i lokalnim vlastima.

 - Autokratske tendencije počinju da se razvijaju u Ukrajini tokom rata - rekao je Boris Filatov (50), moćni gradonačelnik Dnjepra na jugoistoku Ukrajine, grada koji je postao ključni kanal za oružje i pomoć istočnom frontu.

 - Oni pokušavaju da dominiraju političkim poljem. Međutim, mi nismo protivnici - rekao je Filatov i dodao da su gradonačelnici bili na prvoj liniji odbrane gradova i da žele veću kontrolu nad načinom na koji se njihove zajednice obnavljaju.

Nekoliko neimenovanih gradonačelnika zabrinuto je da, usred teških vojnih operacija, kancelarija predsednika "povlači svoja obećanja o oslobađanju od ostataka sovjetske ere decentralizacijom vlasti".

(Informer)

BONUS VIDEO:

HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU: Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)