KINA ZAUSTAVILA SARADNJU SA SAD: Dve vodeće ekonomske sile skinule diplomatske rukavice - otvorena razmena pretnji

D. SAVIĆ

06. 08. 2022. u 09:30

PEKING je objavio zaustavljanje saradnje sa SAD u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visokopozicioniranih vojnih komandanata zbog nenajavljene i "provokativne" posete predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, autonomnom ostrvu koje Kina smatra delom svoje teritorije.

КИНА ЗАУСТАВИЛА САРАДЊУ СА САД: Две водеће економске силе скинуле дипломатске рукавице - отворена размена претњи

Foto: Tanjug/AP

Manevri dosad neviđenih razmera tokom kojih je Kina, ispaljujući projektile sa bojevom municijom i rakete, "ubice nosača aviona", opkolila autonomno ostrvo Tajvan, bila je i vojni izraz poruke Pekinga Vašingtonu, da "ne sanja" o odvajanju Tajvana.

Bela kuća je pozvala na razgovor kineskog ambasadora u Vašingtonu Ćin Ganga kako bi osudila "eskalaciju akcija" i uputila zvaničan demarš "zbog kineskih provokativnih akcija", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kina je upozorila SAD da ne deluju ishitreno kako ne bi izazvale veću krizu, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Foto: Tanjug/AP

Vežbe, započete posle posete najviše rangirane američke zvaničnice koja je posetila Tajvan u prethodnih 25 godina, dovele su do eskalacije oštre retorike kojom je Pelosijeva poručila da Kina "neće praviti Americi plan putovanja", aludirajući na njenu nedavnu posetu Tajvanu u sklopu azijske turneje. Peking je, uz najavu sankcija Pelosijevoj, objavio i da zaustavlja razgovore o klimatskim promenama sa Amerikom, kao i saradnju u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

- Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako - poručila je Pelosijeva.

Ona tvrdi da je njena poseta Tajpeju "izgovor Pekingu za vojne vežbe u blizini ostrva".

- Kina je pokušala da izoluje Tajvan. Oni možda mogu da pokušaju da spreče Tajvan da učestvuje na drugim mestima, ali neće izolovati Tajvan tako što će nas sprečiti da dođemo ovde - dodala je Pelosijeva u Tokiju, na kraju posete Indo-Pacifiku.

Ujedno, međutim, pokušala i da "spusti loptu", rekavši da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promeni status kvo u Aziji, ili status kvo Tajvana.

- Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo - poručila je ona.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je na konferenciji Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) u prestonici Kambodže, Pnom Penu, da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju. Govoreći na samitu Blinke je tvrdio da je Kina htela da zastraši ne samo Tajvan, već i ostale susede, kad je pokrenula "najveće ikada vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu". Blinken je istakao i da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom posle "opasnih akcija" Kine.

Foto: Tanjug/AP

- Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosijeve kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i oko njega - kazao je Blinken.

Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je na "momentalan prekid" kineskih vojnih vežbi usmerenih ka Tajvanskom moreuzu. Američki ambasador u Japanu Rama Emanuel je dodao da je "jasno da će američko-japanski savez stajati snažno, rame uz rame, da brani zajedničke interese".

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je kasnije da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog sa Kinom, jer je očuvanje komunikacija još važnije kada su veze zategnute.

UVELI SANKCIJE PELOSIJEVOJ


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je sankcije za Nensi Pelosi (82) i najbliže članove njene porodice zbog posete Tajvanu, uprkos protivljenju Kine. "Uprkos ozbiljnoj zabrinutosti i odlučnom protivljenju Kine, Pelosijeva je insistirala da poseti Tajvan, ozbiljno se mešajući u kineske unutrašnje poslove, podrivajući suverenitet i teritorijalni integritet Kine, gazeći politiku jedne Kine i preteći miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog MSP.

Za to vreme, tenzije oko Tajvana su porasle, pošto Peking i Tajpej pojačavaju borbenu gotovost. Kina je poslala ratne brodove i avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza, tvrdi tajvansko ministarstvo odbrane, čime je kineska vojska prešla posle nekoliko decenija nezvaničnu tampon-zonu između Kine i Tajvana.

Kina je poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova na višednevne vojne vežbe. Lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali su u "zajedničkoj operaciji blokade" koja se održavala u šest zona na moru, u smeru ka obali Tajvana. Istočna komanda kineske vojske je ispalila nove verzije projektila i rekla da je precizno pogodila neidentifikovane mete u Tajvanskom moreuzu. Neki od projektila su preleteli nad Tajvanom ka Pacifiku.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je, s druge strane, da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza i ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete, ili namerno prelazi središnju liniju moreuza". Navodi se da u kineskim vežbama učestvuje 68 vojnih aviona i 13 brodova mornarice i da su neki od njih "namerno" prešli u nezvaničnu tampon-zonu koja razdvaja dve strane. Tajvansko ministarstvo tvrdi da su kineske oružane snage "ozbiljno narušile" status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana. Tajvanska vojska je i sama rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije. Tajvan je podigao svoje borbene avione u znak upozorenja za 49 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu vazdušne odbrane

- Tajvanska vojska će pojačati borbenu gotovost, ali neće tražiti rat - ističe se.

No, predsednica Tajvana Caj Ing Ven saopštila je da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno". Pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju.

Kina je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana. Kina je pozvala i japanskog ambasadora u Pekingu zbog učešća Tokija u "netačnoj" izjavi G7 o Tajvanu. Zamenik ministra Deng Li je uložio zvaničan protest japanskom ambasadoru u Kini.

GOVOR TELA BLINKENA, LAVROVA I VANGA


Na sastanku ministara Udruženje država jugoistočne Azije (ASEAN) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu našli su se državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov. Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu. Vang je potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom. Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu. Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna