"ON JE PUTINOV TROJANSKI KONJ U EVROPI": Nezavisna politika Viktora Orbana izaziva bes i zbunjenost u Briselu

Novosti online

06. 08. 2022. u 18:46

ODNOS mađarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji zbunjuje evropske lidere, piše novinarka Amanda Koukli za "Forin Polisi".

ОН ЈЕ ПУТИНОВ ТРОЈАНСКИ КОЊ У ЕВРОПИ: Независна политика Виктора Орбана изазива бес и збуњеност у Бриселу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona mađarskog premijera naziva "Putinovim trojanskim konjem unutar Evropske unije", i navodi da se lideri EU pitaju šta stoji iza poštovanja Budimpešte prema Kremlju.

Kouklijeva piše da Mađarska zadaje ozbiljne neprijatnosti Briselu.

- Konkretno, nezadovoljstvo evropskih lidera je nedavno izazvalo Orbanovo neslaganje sa zajedničkom politikom o imigraciji i manjinama. Međutim, ovo je samo mali deo problema Budimpešte - navodi se u članku.

Hitnije pitanje, piše Amanda Koukli, jeste to što Mađarska nastavlja da vrši pritisak na EU po pitanju energetike.

- Dakle, Orban se usprotivio odluci zemalja EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto i nazvao je to još jednim korakom ka uvođenju ratne ekonomije - piše dopisnica "Forin Polisija".

Ona dolazi do zaključka da takva politika Budimpešte govori o jasnom odsustvu jedinstva u Evropi.

- Od prvih dana ukrajinskog sukoba, Mađarska, za razliku od drugih zapadnih zemalja, nikada nije direktno kritikovala Moskvu. Štaviše, mađarske vlasti se redovno protive antiruskim sankcijama i čak su odlagale usvajanje šestog paketa ograničenja - podseća autorka.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikuje EU zbog odnosa prema ukrajinskoj krizi. Prema njegovom mišljenju, briselska strategija sankcija je propala i treba je menjati.

Osim toga, Orban smatra da se svet suočava sa globalnom krizom, i energetska situacija ga posebno brine. Budimpešta je već proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru i pregovara sa Rusijom o kupovini dodatnih količina gasa.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)