UKRAJINA BEZ UDARNE PESNICE: U Moskvi kažu da od najavljene Ukrajinske kontraofanzive ove nedelje neće biti ništa

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

08. 08. 2022. u 07:00

VIŠE puta najavljivanu kontraofanzivu ukrajinske vojske koja bi trebalo da počne ove nedelje na jugoistoku Ukrajine moskosovski vodeći vojni analitičari ocenjuju kao ratnu propagandu, jer za ozbiljan napad ukrajinske jedinice nemaju dovoljno ljudi, a ni tehnike.

УКРАЈИНА БЕЗ УДАРНЕ ПЕСНИЦЕ: У Москви кажу да од најављене Украјинске контраофанзиве ове недеље неће бити ништа

Foto AP

Zbog toga će se najverovatnije obećanje predsednika Vladimira Zelenskog američkim kongresmenima da će u avgustu krenuti u ratnu operaciju za povratak okupiranih teritorija odložiti za bolja vremena.

Penzionisani pukovnik i bivši portparol Ministarstva odbrane Rusije Viktor Baranec objašnjava da pravac ratne operacije ka Zaporškoj i Hersonskoj oblasti nije slučajno izabran, jer je upravo tamo organizovano izdavanje ruskih pasoša. Osim toga, u Donbasu ukrajinska vojska trpi velike poraze.

I drugi ugledni komentator penzionisani pukovnik Mihail Timošenko misli da sada Ukrajinci mogu da napadnu samo Herson. Ako Ukrajinci izgube tu bitku otvara se prostor da ruska vojska krene na Nikolajev, a zatim i na Odesu.

Od linije fronta do Hersona je 60 kilometara. Da se probije ruska odbrane potrebno je da Ukrajina ima "udarnu pesnicu" snage jedne divizije. Ali, glavni problem Ukrajinaca je što nemaju podršku iz vazduha.

- Da ukrajinska vojska jednog dana namerava da napadne na Herson dokaz je da se u tom pravcu dovozi artiljerija, američke haubice M-777 kao i reaktivni višecevni bacači "hajmers". Priprema se i preostala ukrajinska avijacija - kaže Timošenko.

Nije slučajno što su Ukrajinci "hajmersima" gađali mostove na Dnjepru. Oni su pokušali da spreče ruske snage da dovoze vojnu tehniku.

Ukrajinska propaganda tvrdi kako će da angažuje u napadu na Herson 200.000 vojnika, ali pukovnik Timošenko smatra da je ta brojka nerealna.

- Poljaci su dali Ukrajini više od 200 tenkova, ali u stepi su oni laka meta za avijaciju i protivtenkovske rakete - kaže Timošenko.

Ruska vojska će na granicama Hersonske oblasti dočekati ukrajinsku vojsku takvom artiljerijskom vatrom da će biti vrlo teško da bilo ko prođe ka gradu Hersonu, pa oba vojna analitičara prognoziraju da će se preostali gradovi u Donbasu osloboditi do zime, a zatim bi ruske jedinice krenule kroz stepu do obala Dnjepra.

Ukrajinska zaporoška nuklearna elektrana najveća u evropi, Foto AP

Ruski komandiri koji se nalaze u Ukrajini kažu da je Kijev rasporedio najviše "hajmarsa" na frontu kod Harkova, a zatim kod Hersona, pa se s pravom može reći da se tamo i mogu očekivati napadi ukrajinskih jedinica. U rejonu Dnjepropetrovska i Krivog Roga Ukrajinci su dovezli oko 200 tenkova koje su dobili od Poljske, kao i oko 50 oklopnih transportera M113.

Za kontranapad su Ukrajinci formirali štab koji se nalazi kod Dnjepropetrovska. Tamo je rezervni korpus koji ima šest brigada među kojima su desantne jedinice, zatim mehanizovane i pešadija koje su prebacili sa granice prema Belorusiji.

LONDON: NOVA FAZA RATA

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ocenilo je da će rat u Ukrajini ući u novu fazu, da ukrajinske snage fokusiraju napade na mostove, skladišta municije i železničke veze u južnim regionima Ukrajine, posebno između Hersona i Krima i "kako bi pokušale da smanje sposobnost Rusije da se logistički snabdeva". Predviđa se da će se najteže borbe pomeriti na liniju fronta od oko 350 kilometara koja se proteže jugozapadno, od okoline Zaporožja do Hersona, paralelno sa rekom Dnjepar.

MAKEDONSKE STARUDIJE

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak pohvalio se da je Ukrajina dobila od Makedonije avione SU-25 i tenkove T-72 i tenkove. U Moskvi taj poklon Skoplja Kijevu ne doživljavaju kao neku opasnost jer se radi o starudiji. Rusi su svesni da su Makedonci pod stalnim pritiskom Vašingtona koji im je i sugerisao da tu nekadašnju sovjetsku vojnu tehniku daju Ukrajini. I avione i tenkove su, inače, Makedonci kupili od Ukrajine u vreme sukoba sa albanskim nacionalistima, ali za letelice nisu pošle našli kupca, dok im je jeftinije da tenkove poklone, nego "pretope".

GAĐANA ATOMSKA CENTRALA

Ukrajinska vojska je u nedelju noću gađala "uraganima" Zaporošku atomsku centralu.

Delovi rakete su pali 400 metara od atomskog reaktora koji radi, saopštili su u administraciji grada Energodar. U gađanoj zoni nalazi se punkt automatske kontrole radijacione situacije. U Harkovu je na teritoriji termoelektrane i Karpovskog parka ruska avijacija likvidirala više od 100 nacionalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista