UPRKOS PONUĐENOJ RUSKOJ POMOĆI: Otkazana poseta IAEA nuklearki u Zaporožju

Tanjug

09. 08. 2022. u 15:31

SLUŽBA Ujedinjenih nacija za bezbednost i sigurnost (UNDS S) u poslednjem trenutku je otkazala posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

УПРКОС ПОНУЂЕНОЈ РУСКОЈ ПОМОЋИ: Отказана посета ИАЕА нуклеарки у Запорожју

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

Kako je podsetilo Ministarstvo, generalni direktor IAEA Rafael Grosi planirao je da predvodi tu misiju, čija je poseta dogovorena 3. juna, prenosi agencija TASS.

- U bliskoj koordinaciji sa agencijom uspeli smo da rešimo sve probleme vezane za organizaciju ove posete, teške s obzirom na trenutne okolnosti. Ali u poslednjem trenutku, Služba UN za bezbednost i sigurnost dalo je crveno svetlo za posetu, koja je otkazana. Vlasti Kijeva su to iskoristile da pojačaju provokacije i granatiranje nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je bila spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, a prenela agencija RIA Novosti.

Prethodno je ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk izjavio da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

Ranije juče, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)