SUTRA HITNA SEDNICA SB UN O ZAPOROŽJU: Uljanov optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke potencijalnoj misiji IAEA

Tanjug

10. 08. 2022. u 15:52

PREDSTAVNIK Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

СУТРА ХИТНА СЕДНИЦА СБ УН О ЗАПОРОЖЈУ: Уљанов оптужио Украјину да ствара вештачке препреке потенцијалној мисији ИАЕА

Foto AP

Sednica će biti održana sutra u Njujorku, rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si.

Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto skapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojno-civilna uprava Energodara saopštila je da je Kijev 7. avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 milimetara sa kasetnom bojevom glavom, čiji su delovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta i da je pre toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA, Jevgenij Cimbaljuk, rekao je u ponedeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnom delu Ukrajine granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju.

On je pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.


BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)