KINA PROŠIRILA LISTU SANKCIJA: Pod embargom, posle Nensi Pelosi, "saborci za nezavisnost Tajvana"

D. D. S.

16. 08. 2022. u 12:23

Kina je proširila svoju listu sankcionisanih pojedinaca koje smatra "saborcima za nezavisnost Tajvana". Dodato je još sedam zvaničnika, uključujući ambasadora Tajpeja u SAD. Najnovije sankcije uključuju i šefa tajvanskog saveta bezbednosti i članove vladajuće stranke.

КИНА ПРОШИРИЛА ЛИСТУ САНКЦИЈА: Под ембаргом, после Ненси Пелоси, саборци за независност Тајвана

Foto: EPA/ilustracija

Ranije je Peking sankcionisao šefa tajvanskog kabineta, predsednika parlamenta i njegovog visokog diplomatu. Ciljanim pojedincima i članovima njihovih porodica zabranjen je ulazak na teritoriju pod kontrolom Kine i profit od poslovanja u Kini. Peking je saopštio da lista nije potpuna i upozorio da ljudi na njoj rizikuju ozbiljne kazne za svoje aktivnosti prema kineskim zakonima.

- Niko ne bi trebalo da potceni našu snažnu odlučnost, čvrstu volju i sposobnost da branimo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je portparol Kancelarije za poslove Tajvana, prenela je agencija Sinhua.

Lin Fei-fan, visoka ličnost tajvanske Demokratske progresivne partije rekao je da mu je drago što ga je Peking stavio na crnu listu, jer smatra da je to znak časti koji njega i druge sankcionisane pojedince označava kao "članove slobodnog sveta".

Taj potez kineske vlade dolazi usred diplomatske krize koju je izazvala poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Ona je bila najviši američki zvaničnik koji je putovao na kinesko ostrvo sa samoupravom u više od dve decenije. Peking, koji tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije, optužio je SAD da potkopavaju princip "Jedne Kine" i podstiču separatizam. Pelosi i njena porodica bili su na meti pojedinačnih kineskih sankcija posle njene posete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TESLINE REČI KOJE PLAŠE: Kako će izgledati svet u 2100. godini - ograničenje potomstva, sterilizacija, higijena i zagađenost