RUSKI TURISTI POSVAĐALI ŠOLCA I NORDIJCE: Spor oko zabrane ulaska svim Rusima u EU

D. D. S.

16. 08. 2022. u 12:29

RASCEP je nastao između Berlina i nordijskih zemalja oko zabrane ulaska ruskim državljanima u Evropsku uniju. Dok nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ne treba uvoditi generalnu zabranu ulaska za Ruse u EU, ukazavši na ruske građane koji beže od Putinovog režima, Finska traži da im se svima spusti rampa i u tome uživa podršku još nekoliko nordijskih zemalja.

РУСКИ ТУРИСТИ ПОСВАЂАЛИ ШОЛЦА И НОРДИЈЦЕ: Спор око забране уласка свим Русима у ЕУ

Olaf Šolc, Foto EPA

- Ovo nije rat ruskog naroda, ovo je Putinov rat - smatra Šolc.

Uprkos skepsi nemačkog kancelara, finska premijerka Sana Marin na samitu pet nordijskih zemalja sa Šolcom u Oslu, kojem su prisustvovali i šefovi vlada Danske, Islanda, Norveške i Švedske, izrazila je drugačije mišljenje:

- Ruski građani nisu počeli rat, ali mora nam biti jasno da oni taj rat podržavaju. Smatram da nije u redu da ruski građani mogu da ulaze u EU, u Šengenski prostor, i u turističke obilaske, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini - rekla je Marin i dobila podršku danskog kolege Metea Frederiksena.

Zabrane ulaska u EU trenutno važe za osobe iz političkog i privrednog rukovodstva Rusije. Za turiste to ne važi.

Finska, Estonija i Litvanija su, međutim, zatražile da se kazne i turisti, jer one kao zemlje koje graniče sa Rusijom imaju mnogo posetilaca iz te zemlje. I Poljska sada podržava ideju da se tim turistima zabrani kretanje po Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

SI RAZGOVARAO SA BAŠAROM EL ASADOM: Odnosi Kine i Sirije izdržali test promena međunarodne situacije