ENGLEZI "GASE" PRIVREDU: Računi za struju porasli za više od 100 odsto

V.N.

05. 09. 2022. u 07:30

Velika Britanija je među vodećim zemljama koje se suočavaju sa najvećim udarom inflacije, cena gasa i sadašnjih rezova u energetici, pri čemu otprilike 60 odsto njenih kompanija preti da će obustaviti rad i zatvoriti se.

ЕНГЛЕЗИ ГАСЕ ПРИВРЕДУ: Рачуни за струју порасли за више од 100 одсто

Foto Tanjug/AP

Pozivajući se na anketu koju je sprovela MakeUK, lobistička grupa za britanske fabrike, Blumberg je izvestio da je oko 60 odsto fabrika u Velikoj Britaniji u ekstremnom riziku od zatvaranja jer troškovi energije širom zemlje i dalje rastu, a računi za struju rastu za više više od 100 odsto u odnosu na 2021.

MakeUK je prokomentarisao: "Trenutna kriza stavlja preduzeća pred oštar izbor", dodajući: "Prekinite proizvodnju ili potpuno zatvorite radnju ako pomoć ne stigne uskoro".

Prema indeksu pada koji su napravili menadžeri nabavke u firmama, a koji je objavio S&P Global, fabrički sektor u zemlji je već u opadanju, dok istraživanje MakeUK-a pokazuje da je 13 odsto fabrika smanjilo radno vreme a sedam procenata zaustavlja proizvodnju na duže periodi.

Šef NHS (Nacionalne zdravstvene službe) upozorio je da će rastući troškovi energije ove zime "ubiti" više od 10.000 ljudi i takvu projekciju Konfederacija NHS je nazvala "humanitarnom krizom". Da bude mnogo crnje, London je prošle nedelje najavio novo ogromno povećanje računa za struju i gas za 80 odsto tokom zime.

INFLACIJA IDE DO 22 ODSTO

Britanska funta krajem prošle nedelje je zabeležila svoj najgori mesec još od 2016. godine i referenduma o "bregzitu", dostigavši najniži nivo u odnosu na američki dolar u više od dve godine.

"Banka Engleske predviđa da će inflacija skočiti na 13 odsto, kako se pojačava energetska kriza. 'Sitigrup' procenjuje da bi inflacija u Britaniji mogla da poraste na 18 odsto početkom 2023. godine, dok 'Goldman Saks' upozorava da bi mogla da ide i do 22 odsto, ukoliko cene prirodnog gasa ostanu na sadašnjim, povišenim nivoima", dodaje se.

Prema vebsajtu Critical Disaster Project od 15. avgusta, u Ukrajini je bilo 13.212 civilnih žrtava, uključujući 5.514 ubijenih i 7.698 povređenih. Štaviše, više od 10,8 miliona izbeglica je pobeglo iz Ukrajine u susedne zemlje. Štaviše, dosadašnji ekonomski uticaj na Ukrajinu bio je katastrofalan, Svetska banka predviđa da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za oko 45 odsto 2022. godine, i teško je predvideti kako će se privreda oporaviti usred njenog tekućeg sukoba sa Rusijom. Budućnost Ukrajine i njenog naroda zaista izgleda mračno.

NOVE MILIJARDE DUGA ZA OPORAVAK

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, (na slici) za koju se očekuje da danas bude imenovana za premijera, izjavila je da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju .

U "Sandej telegrafu", Trasova je rekla da razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti "odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu".

"Sandej tajms" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Takođe, plan joj je da formira Veće ekonomskih savetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024