ERDOGAN: Evropa više nije tako opuštena u energetskom smislu, ova zima će biti teška

Novosti online

09. 09. 2022. u 18:05

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Evropa više nije tako opuštena u pogledu energije kao što je bila pre nestašice prirodnog gasa, kada je bila fokusirana na prelazak na obnovljive izvore energije, javila je turska državna televizija TRT Haber.

ЕРДОГАН: Европа више није тако опуштена у енергетском смислу, ова зима ће бити тешка

foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Erdogan je razgovarao sa novinarima u avionu koji se vraćao sa turneje po zemljama Zapadnog Balkana. On je podsetio na svoje prethodne razgovore sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u kojima su izrazili namere da zatvore termo, pa čak i nuklearne elektrane i pređu na obnovljive izvore energije.

Turski predsednik je nagovestio da je o ovoj temi razgovarao i sa aktuelnim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, „koji je bio čvrst u nameri da ne skrene sa kursa svog prethodnika”.

Međutim, prema Erdoganu, situacija je drugačija nakon obustave ruskog gasa.

 - Evropa se ne oseća tako udobno i mirno kao što se misli. Situacija ide u sasvim drugom pravcu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, „Rusija nije donela ove odluke i nije preduzela ove korake tek tako“.

 - Ova zima neće proći tako lako za Evropu, biće veoma problematična zima, a sa finansijske tačke gledišta, zima će imati veoma teške račune - rekao je Erdogan.

Istovremeno, on je uverio da Turska nema problema sa isporukom gasa i da joj Rusija ne uvodi nikakve sankcije. On je takođe ukazao da je sa ruskom stranom razgovarao o ceni i da bi situacija za Tursku, kako je rekao, mogla da postane još bolja ako ruska strana pokaže pozitivan pristup Ankari.

Erdogan je pomenuo i nameru turske strane da sledeće godine stavi u upotrebu sopstvena nalazišta gasa otkrivena u Crnom moru.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak