KAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI DANI KRALJICE ELIZABETE: Ko je bio sa njom u zamku Balmoral? (FOTO)

Novosti online

11. 09. 2022. u 16:54

KRALjICA Elizabeta druga preminula je u četvrtak u 96. godini, okružena porodicom u svom voljenom zamku Balmoral u Škotskoj.

КАКО СУ ИЗГЛЕДАЛИ ПОСЛЕДЊИ ДАНИ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Ко је био са њом у замку Балморал? (ФОТО)

Foto: Tanjug

U saopštenju koje je izdato tog dana navodi se da je kraljica pod medicinskim nadzorom i da su lekari zabrinuti za njeno zdravlje. Članovi kraljevske prodice hitno su krenuli ka Škotskoj, a među njima njena deca, novi kralj Čarls treći, princeza Ana, kao i unuci prinčevi Vilijam i Hari.

Palata je u 18.30 izdala saopštenje kojim je potvrđena smrt kraljice, kada je počeo period nacionalne žalosti.

Elizabeta je preminula u zamku Balmoral u Aberdinširu u Škotskoj, mesta sa koga ima mnogo uspomena sa svojim suprugom i ostatkom porodice, prenosi "Dejli mejl".

Evo kako je kraljica, koja je ove godine proslavila platinasti jubilej, provela svoje poslednje dane.

FOTO: Tanjug/AP

 

Poslednje leto u zamku Balmoral

Kao i prethodnih godina, kraljica je odlučila da provede leto u svojoj škotskoj rezidenciji u zamku Balmoral, koji se nalazi u Aberdinširu. Princ Albert i kraljica Viktorija zvali su ovaj zamak svojim "rajem na zemlji".

Elizabeta je u Škotsku odletela privatnim helikopterom 21. jula, kada je uslikana sa svojim psima i očekivalo se da će u zamku ostati do oktobra.

Osoblje joj je svako jutro donosilo magazin o trkama konja i pasa, a bili su sa njom do samog kraja. Anđela Keli, koja je radila kao kraljičin lični asistent, takođe je bila tu da se pobrine da kraljici bude udobno.

U subotu 3. septembra Elizabeta je propustila događaj "Bremar getering", koji je posećivala svake godine, jer je imala problema sa kretanjem. Te noći je večerala sa svojom ćerkom princezom Anom i sveštenikom Ijanom Grinšildsom.

Sveštenik, koji je proveo vreme sa kraljicom nakon propovedi u parohijskoj crkvi, rekao je da je bila "veoma zabavna i puna života".

- Bila je to fantastična poseta. Njeno pamćenje je bilo apsolutno neverovatno i bila je veoma dobro raspoložena, iako slaba - rekao je on za "Tajms" opisujući kraljicu u danima koji su prethodili njenoj smrti.

- Pričala mi je o svojoj prošlosti, svojoj ljubavi prema Balmoralu, svom ocu, majci, princu Filipu, konjima, i bila je veoma angažovana događanjima u crkvi i naciji - rekao je on i dodao da veruje da je kraljica bila srećna što je svoje poslednje dane provela na mestu koje je toliko volela.

- Odvela me je do prozora i sa velikim ponosom i ljubavlju je posmatrala svoje bašte i verujem da bi tamo želela da provede svoje poslednje dane i mislim da je to uteha za njenu porodicu.

Sastanak sa Liz Tras

U utorak, 6. septembra, kraljica se sastala sa novom premijerkom Liz Tras.

Iako se govorilo da kraljica ima stalnih problema sa mobilnošću, izgledala je vedro, ali ipak slabašno.

Kraljica se obično sretala sa novim premijerom u Bakingemskoj palati u Londonu, a susret u Balmoralu, predstavljao je kršenje tradicije.

One su razgovarale oko 30 minuta pre nego što je kraljicu posetio odlazeći premijer Boris Džonson.

Rečeno je da je kraljičino poslednje leto u Balmoralu bilo jedno od njenih najsrećnijih. To je mesto gde članovi kraljevske porodice mogu da se ponašaju kao obični ljudi, uživaju u piknicima, roštilju, pecanju i jahanju.

Balmoral je bio jedna od rezidencija britanske kraljevske porodice od 1852, kada je princ Albert, suprug kraljice Viktorije kupio imanje i dvorac od porodice Farkuharson.

Tu je kraljica provela mnogo vremena sa svojim suprugom, princom Filipom, koji je umro prošlog aprila.

FOTO: Tanjug/AP

Princeza Judžin

Kraljičina unuka, princeza Judžin, ranije je opisala Balmoral kao jedno od "najlepših mesta na planeti".

- Mislim da je baka najsrećnija tamo. To je divna baza za babu i dedu, mesto gde imate prostora da trčite i dišete - rekla je ona prilikom snimanja dokumentarnog filma.

Princeza se prisetila i kako je pokojni vojvoda od Edinburga spremao hranu na porodičnom roštilju, dok je kraljica prala veš.

FOTO: Tanjug/AP

 

Poslednji sati

Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete bila je sa njom u poslednjim satima, zajedno sa novim kraljem Čarlsom trećim. Nažalost, prinčevi Vilijam, Endru i Edvard stigli su u Balmoral nakon što je kraljica preminula.

Igrom slučaja, princ Hari je bio u Britaniji tog dana, ali je još uvek bio u avionu kada su stigle vesti o smrti.

BONUS VIDEO - SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)