RAT U UKRAJINI: Oglasio se Zelenski, govorio o novoj ofanzivi (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 10. 2022. u 06:46 >> 23:41

RAT u Ukrajini traje već 226 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Огласио се Зеленски, говорио о новој офанзиви (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage u najnovijoj ofanzivi oslobodile ukupno 2.434 kvadratna kilometra teritorije, kao i 96 naselja na istoku zemlje.

Samo prošle sedmice, ukrajinske snage su zauzele 776 kvadratnih kilometara, dodao je on u najnovijem video obraćanju, prenosi Rojters.

Patel: SAD neće direktno učestvovati u ratu

Sjedinjene Američke Države neće direktno učestvovati u sukobu u Ukrajini, izjavio je zamenik šefa pres službe Stejt departmenta Vedant Patel.

- Predsednik Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken jasno su stavili do znanja da do sada nije došlo do direktnog napada na SAD ili naše saveznike, mi se nećemo direktno uključivati u ovaj sukob, ni posredstvom slanja američkih vojnika, ni napadom na ruske snage - istakao je Patel na brifingu, komentarišući poziv ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da NATO preventivno napadne Rusiju, piše Sputnjik.

General Goremikin: Ruska vojska ima sva neophodna sredstva

Oružane snage Rusije imaju sva neophodna sredstva kako bi sve jedinice i svakog vojnika u potpunosti opskrbili svim što je potrebno, kako u zoni specijalne vojne operacije tako i na lokacijama gde se vrši obuka mobilisanih građana, saopštio je zamenik ruskog ministra odbrane, general-pukovnik Viktor Goremikin.

Prema njegovim rečima, nije potrebno otkazivati novogodišnje proslave u pojedinim regionima da bi se sredstva uputila mobilisanim građanima.

Podsetimo, ranije u toku dana u nekim regionima su izneli predlog da se novogodišnje proslave otkažu a da se prikupljena sredstva upute kao podrška mobilisanim građanima.

Kremlj: Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju potvrđuje da je Putin bio u pravu

Izjava Zelenskog o preventivnom napadu na Rusiju govori o njegovom moralnom stanju i ističe ispravnost Putinove odluke o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je u programu "Moskva. Kremlj. Putin" na kanalu "Rusija 1" komentarisao jučerašnju izjavu ukrajinskog lidera da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.

- To je apsolutno degutantna izjava, koja sigurno govori o moralnom stanju ukrajinskog predsednika, koje je prepuno veoma opasnih nepopravljivih grešaka, što još jednom ističe ispravnost odluke ruskog predsednika da pokrene specijalnu operaciju u Ukrajini - rekao je Peskov.

On je naglasio da se niko nije setio da iskritikuje Zelenskog nakon njegove izjave i da su se čuli samo bojažljivi pokušaji da se osudi ton njegovih izjava.

- Bili su neki bojažljivi pokušaji da se, da tako kažem, osudi ton Zelenskog. Oglasile su se Ujedinjene nacije i drugi. Ali, nažalost, niko se nije setio da iskritikuje svog vazala. To je veoma opasno - istakao je Peskov.

On je istakao da je ukrajinski lider faktički pozvao vodeće svetske države i članice nuklearnog kluba da izvrše preventivni nuklearni napad na Moskvu.

Prema njegovim rečima, Rusija ne može da ignoriše izjave Zelenskog i poziva i lidere drugih zemalja na to.

Napušteni francuski "VAB" i ukrajinski "Kozak" u pravcu Hersona

Peskov: U Kremlju postoje različita mišljenja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da u Kremlju postoje različita mišljenja o mnogim važnim pitanjima, pa i o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali da su ona deo radnog procesa i da nema govora o nekakvom raskolu u okruženju predsednika Rusije.

Podsetimo, „Vašington post“ je objavio, pozivajući se na podatke američkih obaveštajnih službi, da jedan od članova okruženja predsednika Putina poslednjih nedelja otvoreno izražava neslaganje u vezi sa operacijom ruske vojske u Ukrajini.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Peskov je, međutim, u izjavi za „Vašington post“ rekao da podaci obaveštajnih službi nemaju veze sa stvarnošću.

- Postoje nesuglasice tim povodom. Neki smatraju da treba da delujemo drugačije. Ali, sve je to deo normalnog radnog procesa - rekao je Peskov.

Upitan o nesuglasicama u bliskom Putinovom okruženju, on je rekao da postoje "radni sporovi" po ekonomskim pitanjima, pitanju vojne operacije, obrazovanja.

On je, međutim, naglasio da to nije signal bilo kakvog raskola.

Oštećen dalekovod u NE Zaporožje

Dalekovod koji obezbeđuje struju za šesti energetski blok Zaporoške nuklearke pretrpeo je oštećenja usled granatiranja, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.

Jelisejev: Situacija u Hersonskoj oblasti stabilna

Situacija u Hersonskoj oblasti je stabilna a Oružane snage Rusije osiguravaju bezbednost njenih granica, izjavio je premijer regiona Sergej Jelisejev.

Fajnenšel tajms: Starlink počeo da se kvari

Satelitski komunikacioni sistem Starlink, koji koriste Oružane snage Ukrajine, počeo je da kvari u zoni specijalne vojne operacije Rusije, preneo je TASS pisanje Fajnenšel tajmsa.

Makron najavio nove "cezare" za Ukrajinu

Francuska je spremna da nastavi isporuke "odbrambenog naoružanja" Ukrajini i razgovara sa Danskom o transferu novih samohodnih topova "cezar" Ukrajini, rekao je Makron.

Makron o mogućnosti nuklearnog rata

Francuski predsednik Emanuel Makron reagovao je danas u Pragu na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da postoji rizik od nuklearnog "Armagedona", rekavši da o takvim pitanjima "moramo govoriti uz oprez".

- Moramo razgovarati uz oprez kada komentarišemo takva pitanja - rekao je Makron novinarima na kraju samita Evropske unije, preneo je Rojters.

Nova pomoć EU za Ukrajinu

Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

AP Photo/Virginia Mayo

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.

Pasečnik: NM LNR se spaja sa ruskom vojskom

Privremeni vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da je u toku proces spajanja Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Danas se događa ono što smo tako dugo čekali: spajanje Narodne milicije s Oružanim snagama Rusije, prelazak pod ruske borbene ambleme - navedeno je u tekstu Pasečnika, posvećenom godišnjici osnivanja odbrambenog resora LNR.

Sedmog oktobra 2014. ukazom lidera LNR ustanički odredi bili su preobrazovani u Narodnu miliciju – odbrambeni resor, čiji je jedan od zadataka zaštita teritorijalne celovitosti republike.

Snimak obaranja "Šahida 136"

London protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini

London je protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini, britanska vlada to neće dopustiti, bez obzira na sve veći broj britanskih dobrovoljaca u Donbasu i finansijsku podršku koja se nastavlja, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

- Ovde su protiv toga da Britanija zvanično učestvuje u samom sukobu, to se neće dogoditi, vlada to neće dopustiti, iako sada sve više govore o velikom broju plaćenika u Donbasu - rekao je Kelin za televizijski kanal "Rusija 24".

Ambasador je, takođe, konstatovao da će London nastaviti finansijski i tehnički da podržava Ukrajinu, bez obzira na to što zemlja ima sve manje sredstava za to.

U Zaporoškoj NE pojačana grupa eksperata

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani počela je da radi „pojačana grupa“ stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštio je generalni direktor te organizacije Rafael Grosi, prenosi Sputnjik.

Ranije je saopšteno da će novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale.

Šolc se usprotivio Zelenskom

Nemački kancelar Olaf Šolc nije saglasan sa stavom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da NATO treba da nanese "preventivne" udare na Rusiju.

- Kancelar se jasno protivi upotrebi nuklearnog oružja - izjavio je zamenik sekretara za štampu nemačke vlade.

Ofanziva propala: Ukrajinci izgubili preko 300 ljudi u pravcu Nikolajev-Krivi Rog

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog za dan je izgubljeno preko 300 ukrajinskih vojnika, sedam tenkova i 13 oklopnih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, do pet ukrajinskih bataljonskih grupa bezuspešno je pokušalo da izvede ofanzivu na Pjatihatki, Sadok, Iščenku i Bezimeno u Hersonskoj oblasti i Ternove Pode u Nikolajevskoj oblasti.

Zaharova: Kijev se bavi nuklearnim ucenama, što potvrđuje i granatiranje ZNPP


Kijev praktikuje nuklearnu ucenu granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 - Ovo takođe potvrđuje apsolutno ne samo neodgovorno, već ekstremističko ponašanje u granatiranju nuklearke Zaporožje. Koliko smo pričali o tome, da se ova granatiranja vrše namerno, da je to prava nuklearna ucena -  rekla je Zaharova, piše RIA.

Prema rečima Zaharove, ukrajinske vlasti su pokušavale da od stanice naprave „prljavu nuklearnu bombu“.

 

Foto: Jutjub/Ruptly

 

Turska za mirno rešavanje rata u Ukrajini

Turski predsednik Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, prenosi Rojters.

On je ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju rata u Ukrajini, saopštila je danas Erdoganova kancelarija.

Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

Foto: Milena Anđela

 

Dokaz o pretnjama po rusku bezbednost

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je pozivanje na preventivni nuklearni udar koji je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče uputio Zapadu još jedan dokaz o pretnjama po rusku bezbednost zbog kojih je i pokrenuta „specijalna vojna operacija“.

 - Zelenski je juče pozvao svoje zapadne gospodare da izvrše preventivni nuklearni udar na Rusiju, čime je celom svetu predstavo još jedan dokaz o pretnjama koje dolaze od režima u Kijevu, zbog čijeg je neutralisanja i pokrenuta specijalna vojna operacija - izjavio je Lavrov na četvrtom sastanku komisije Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnicima u inostranstvu, prenose RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je tokom obraćanja upozorio Vašington na nepromišljenu podršku Kijevu i umešanost u sukob.

 - Još jednom upozoravamo Sjedinjene Države i druge sponzore kijevskog režima na sve dublje uplitanje u situaciju kao strane u sukobu - rekao je Lavrov.


 

Nova grupa međunarodnih eksperata stiže u Zaporošku nuklearku

 - Novu grupu eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji će ostati u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, činiće građani Irske, Kanade, Litvanije i Slovačke -  rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Zaporoškoj nuklearki sada su dva predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju koji nadgledaju situaciju u atomskoj centrali, piše RIA.

 

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 

Lavrov je prokomentarisao izjavu Zelenskog o preventivnom udaru na Rusiju

 - Ukrajina stvara rizike povezane sa upotrebom oružja za masovno uništenje, o čemu svedoči izjava Vladimira Zelenskog o „preventivnom udaru“ NATO-a na Rusku Federaciju - izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 - Svakako, ne možemo prećutati one rasprave koje u poslednje vreme stalno rastu o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, a posebno u tom pogledu ne možemo prećutati bezobzirne akcije kijevskog režima koje su usmerene na stvaranju rizika od upotrebe raznih vrsta oružja za masovno uništenje - rekao je Lavrov.

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

 

Strašan zločin u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska je streljala 16 ljudi u selu Velika Aleksandrovka na severu Hersonske oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

 - Upravo je stigla informacija da je u Velikoj Aleksandrovki čoveku pred očima streljano 16 civila, i to su streljali prve na koje su naišli. Ne zna se da li su muškarci, žene. Pred očima tog čoveka, on je lično video to - saopštio je Stremousov.

Selo Velika Aleksandrovka nalazi se u tampon zoni na severu Hersonske oblasti i nedavno su ga zauzele ukrajinske trupe.


Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

Japan uvodi nove personalne sankcije protiv lica koja su „direktno povezana“ zbog toga što su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast uključene u sastav Rusije, saopštila je ministarka spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajasi.

 - Naša zemlja će zamrznuti sredstva lica iz istočnih delova Ukrajine, kao i Rusije, koja su direktno povezana sa prisajedinjavanjem dela ukrajinske teritorije Rusiji, što mi kvalifikujemo kao aneksiju - navela je ministarka.

Japan je na novi sankcioni spisak uvrstio porodice premijera Rusije Mihaila Mišustina, predsednice Saveta federacije Valentine Matvijenko, zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kao i glavnu urednicu „Rusija sevodnja“ i RT Margaritu Simonjan lično i olimpijsku šampionku Alinu Kabajevu.

Na listi je ukupno 58 imena, Ograničenja se uvode i protiv koncerna „Kalašnjikov“ i korporacije „Rosteh“.

U napadu na autobus u Hersonu poginulo 5 osoba

Pet civila je poginulo, a pet ranjeno u napadu ukrajinskih snaga na autobus u Hersonskoj oblasti, saopštile su službe za vanredne situacije te ukrajinske oblasti koju pod kontrolom drže ruske snage.

Navedeno je da su ukrajinske snage ispalile četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na rejon Darjevskog mosta i da je pogođen civilni autobus, prenosi RIA.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Ukrajinski predsednik izjavio da su ukrajinske snage zabeležile nove uspehe

Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

Foto: EPA

 

Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu

Ukrajinske oružane snage ispalile su raketu HIMARS na autobus u Hersonu, pri čemu su poginule četiri osobe, prenosi RIA.

Foto: Printscreen

 

Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje

Mobilizovani i dobrovoljci iz Rusije započeli su borbenu koordinaciju u sastavu tenkovskih jedinica na poligonima u neposrednoj blizini rejona borbenih zadataka, piše RIA.

Vojnici savladavaju vojnu opremu i standardno naoružanje, i vežbaju vatrenu obuku sa opremom u sastavu tenkovskih jedinica koristeći borbena vozila pešadije i sisteme protivvazdušne odbrane (ADS), prenosi RIA.

 - Niko ne odlazi odavde nepripremljen. Ako posada nije spremna, ostaje još nedelju dana. Ako je potrebno, još uvek se odlaže - rekao je ruski oficir, a prenela RIA.

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije