VAŠINGTON NEMILOSRDAN: SAD traže da se Iran isključi iz Komisije UN za prava žena

Novosti online

02. 11. 2022. u 19:48

U SVETLU tekućih protesta u Iranu, Sjedinjene Države nameravaju da rade sa partnerima na postizanju uklanjanja Teherana iz Komisije UN za prava žena, izjavila je u sredu potpredsednica SAD Kamala Haris.

ВАШИНГТОН НЕМИЛОСРДАН: САД траже да се Иран искључи из Комисије УН за права жена

FOTO: EPA

- Iran je svojim uskraćivanjem ženskih prava i brutalnim progonom sopstvenog naroda pokazao da nije sposoban da služi u ovoj komisiji... Zato danas SAD izjavljuju svoju nameru da rade sa našim partnerima na proterivanju Irana iz komisija UN za prava žena - rekla je Haris, čiju je pisanu izjavu prosledila Bela kuća.

Potpredsednica SAD je dodala da Vašington namerava da podrži protestni pokret u Iranu, dok istovremeno smatra odgovornim one koji su, prema Sjedinjenim Državama, umešani u akte nasilja nad demonstrantima.

U Iranu mesec i po traju neredi, koji su počeli sredinom septembra u vezi sa smrću mlade Iranke Mahse Amini, nakon što ju je privela policija. Protesti i nemiri se odvijaju uglavnom u provincijama Gilan, Kuzestan, Sistan i Beludžistan ,Teheran i Kurdistan . Iranske vlasti optužuju zapadne zemlje da podržavaju protestante, koji u svojim medijima šire poruke subverzivne, antiiranske prirode, kao i pozive na rušenje vlasti u Iranu. Izgrednici sistematski napadaju i ubijaju pripadnike snaga bezbednosti – policije, Korpusa garde Islamske revolucije (elitna vojna jedinica Irana), kao i pripadnike jedne od njenih glavnih vojnih struktura – ​​Basidža - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)