ASANŽ SE NE PREDAJE: Podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Tanjug

02. 12. 2022. u 19:03

OSNIVAČ Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se bori protiv ekstradicije iz Velike Britanije u SAD, podneo je danas žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR), potvrđeno je iz ovog suda.

АСАНЖ СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Поднео жалбу Европском суду за људска права

Foto: AP

Asanža (51) traže američke vlasti po 18 tačaka optužnica, uključujući i špijunažu, jer je Vikiliks objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata SAD, za koje Vašington kaže da je doveo u opasnost mnoge živote.

Britanija je dala zeleno svetlo za njegovu ekstradiciju, ali se Asanž žalio Visokom sudu u Londonu, koji će ga saslušati početkom sledeće godine.

Njegov pravni tim je takođe pokrenuo slučaj protiv Britanije pred ECHR, što bi moglo da izazove da blokadu ekstradicije.

- Potvrđujemo da je prijava stigla - navodi se iz londonskog suda.

Australijanac Asanž se smatra neprijateljem američke države, a proveo je sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbegao izručenje u Švedsku, gde je bio tražen zbog seksualnog napada.

Međutim, optužbe su kasnije odbačene.

Ipak, u aprilu 2019. godine izvučen je prisilno iz ekvadorske ambasade i zatvoren iste godine zbog kršenja pravila o kauciji. Od tada je u zatvoru, dok se ne odluči o njegovoj ekstradiciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024