VOJNE VEŽBE IZRAELA I AMERIKE: Simulacija napada na nuklearna postrojenja Irana

Đ.G.

02. 12. 2022. u 19:53

IZRAELSKA vojska je sprovela zajedničke operacije obuke sa Sjedinjenim Državama, održavši seriju vazdušnih vežbi kako bi simulirala napade na Iran samo nekoliko dana nakon što je zapadni Jerusalim izvršio pritisak na američke zvaničnike da ubrzaju svoje „operativne planove“ protiv Teherana.

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ИЗРАЕЛА И АМЕРИКЕ: Симулација напада на нуклеарна постројења Ирана

Foto: EPA/Depositphotos

Izraelske odbrambene snage (IDF) su detaljno opisali vežbe u saopštenju u sredu, rekavši da su praktikovale „različite scenarije suočenih sa regionalnim pretnjama“ , dok su poimence izdvojile Islamsku Republiku.

- Ove vežbe su ključna komponenta sve veće strateške saradnje naše dve vojske kao odgovor na zajedničku zabrinutost na Bliskom istoku, posebno na one koje je postavio Iran - saopštila je ID.

Četiri izraelska borbena aviona F-35 i četiri američka F-15 učestvovala su u ratnim igrama, koje su „simulirale operativni scenario velikog dometa i letove na velike udaljenosti“, dodaje ID, napominjući da je i američki avion tanker KC-135 napunio gorivom izvestan broj izraelskih F-16 tokom vežbe.

Vežbe su usledile posle prošlomesečne posete glavnom gradu SAD od strane načelnika štaba ID Aviva Kočavija, koji je pozvao američke zvaničnike da razviju nove „operativne planove“ za borbu protiv iranske vojske. Dve strane su takođe razgovarale o svojoj „opredijeljenosti da se osigura da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje“, uprkos višekratnom insistiranju Teherana da ne juri bombu.

Izrael je poslednjih meseci izveo niz vežbi posebno usmerenih na Teheran, uključujući vežbu iznad Sredozemnog mora ranije ove godine koja je navodno simulirala udare na iranska nuklearna postrojenja. Još jedna slična vežba fokusirana na nuklearne lokacije takođe je sprovedena prošlog juna, u kojoj je učestvovalo više od 100 aviona koji su vežbali udare sa velike udaljenosti.

Dok su na ovonedeljnim ratnim igrama bile operacije dopune goriva u vazduhu sa američkim tankerom, Džeruzalem post je ranije izvestio da je Izrael razvio kapacitete koji mu omogućavaju da stigne do Irana bez potrebe za dopunom goriva na tom putu. Izdanje je sugerisalo da su vazduhoplovne snage nadogradile svoje avione američke proizvodnje F-35 da bi postigle taj podvig, ali je ponudilo nekoliko detalja o navodnim poboljšanjima - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)