"AMERIKA NA PRVOM MESTU": Englezi besni na američku politiku

Đ.G.

03. 12. 2022. u 15:39

ČITAOCI britanskog lista Dejli mejl reagovali su na nezadovoljstvo evropskih političara američkom politikom, koju mnogi u Evropskoj uniji ne smatraju prijateljskom.

АМЕРИКА НА ПРВОМ МЕСТУ: Енглези бесни на америчку политику

Foto Tanjug/AP

Evropa je posebno kritikovala Zakon o smanjenju inflacije koji je potpisao Džo Bajden i koji uvodi široke subvencije za klimatske projekte. To će, po mnogima, stvoriti nelojalne uslove za konkurenciju na svetskim tržištima, dovodeći u opasnost ulaganja u evropsku proizvodnju.

Mnogi komentatori u Velikoj Britaniji odlučili su da je princip „Amerika na prvom mestu“ došao u prvi plan politike Džoa Bajdena, nešto što je dugo zanemareno u EU. Osim toga, podsetili su na korupcionaške skandale povezane sa porodicom Bajden, kao i na ukrajinsku krizu.

- Konačno se Evropa budi – Bajden nije za Evropljane ili Amerikance, on je za Bajdena - siguran je Sambrit - glasio je jeda od komentara.

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden, predviđa, posebno, proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi . Dokument, koji administracija naziva Zakonom o smanjenju inflacije, izdvaja 370 milijardi dolara za čistu energiju i klimatske ciljeve i 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

EU je ovaj čin nazvala diskriminacijom robe uvezene iz drugih zemalja. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton rekao je da ne isključuje uvođenje uzvratnih mera ako SAD ne revidiraju mere podrške poslovanju propisane Zakonom o smanjenju inflacije - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku