FON DER LAJEN: EU mora odgovoriti na američki Zakon o smanjenju inflacije

Novosti online

04. 12. 2022. u 17:12

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas da Evropska unija mora odreagovati na Zakon o smanjenju inflacije, koji je u avgustu usvojila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ovo je, kako kaže, neophodno da bi se stabilizovali globalno tržište i konkurencija.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ЕУ мора одговорити на амерички Закон о смањењу инфлације

Ursula fon der Lajen, Foto AP

- Moramo da prilagodimo pravila kako bismo olakšali investicije u zelenu energiju, a trebalo bi ponovo proceniti i sveopšte finansiranje u okviru Evrope - poručila je fon der Lajen.

Brisel će nastaviti da sarađuje sa Vašingtonom kako bi se rešili problemi koji su povezani sa konkurencijom na tržištu i obezbedili jednaki uslovi za biznis sektor, poručila je predstavnica Evropske komisije.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je u avgustu Zakon o smanjenju inflacije koji obezbeđuje vrlo povoljne subvencije za proizvođače električnih automobila, baterija i opreme za napajanje. Jedini uslov je da se oni proizvode u Sjedinjenim Državama. Odluka je, između ostalog, povezana i sa željom SAD-a da povrate dominantnu poziciju u svetu kada je reč o proizvodnji mikročipova, koju je ipak preuzela Kina.

Zakon predviđa i izdvajanje 370 milijardi dolara za čistu energiju i borbu protiv klimatskih promena i 64 milijarde za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Sve ovo, kako smatraju u Briselu, dovodi do "diskriminacije" robe koja se proizvodi u Evropi, a prodaje u SAD.

Francuska je zbog toga više puta javno istupala protiv ovog zakona. Početkom novembra, francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer izjavio je da on nije prihvatljiv za Evropsku uniju, jer bi, kako ocenjuje, ove subvencije mogle da dovedu do "velikog šoka za evropsku industriju".

Agencija "Frans pres" pre nekoliko dana je prenela vest da francuski lider Emanuel Makron smatra da je ova odluka Vašingtona "veoma agresivna" za ekonomiju Francuske, dodajući da se očekuje da će dovesti do gubitka velikog broja poslova.

Ovaj američki zakon je "neprijateljski" i nije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, upozorio je Makron početkom novembra.

- Sjedinjene Države proizvode jeftin gas koji nam prodaju po visokoj ceni, a povrh toga su preduzele masovne mere pomoći na državnom nivou - objasnio je.

Foto AP

Po svemu sudeći, iako se to ne dešava jako često, zapadni lideri nekada priznaju da je američka politika često suprotna interesima EU. 

Međutim, Pariz nije jedini koji je protiv "američke hegemonije".

Iz Berlina danas poručuju da ne očekuju da bi između EU i SAD moglo doći do kompromisa po ovom pitanju. Zbog toga je predsednik komiteta za trgovinu Evropskog parlamenta Bernd Lange pozvao Evropu da podnese tužbu protiv Sjedinjenih Država i uputi je Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kako je rekao ovo bi trebalo odraditi što pre.

Istovremeno, EU, kako kaže, treba da poveća podršku svojoj industriji.

- Trebalo bi i da proučimo da li i kako da smanjimo cene energije za industriju. U ovom trenutku one su 10 puta veće nego u SAD - rekao je Lange.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)