ORBAN BLOKIRA EVRE ZA KIJEV: EU "kaznila" Mađarsku uskraćivanjem fondova, a ona uzvratila zaustavljanjem 18 milijardi pomoći

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

09. 12. 2022. u 06:55

IGRA nerava između Brisela i Budimpešte dostiže vrhunac. Dok EU, za sada bezuspešno, pokušava da uskrati pomoć Mađarskoj od 13,3 milijarde evra jer smatra da na svojoj teritoriji krši neke od postulata pravne države, dotle Budimpešta zauzvrat koči opštu pomoć EU Ukrajini od 18 milijardi evra.

ОРБАН БЛОКИРА ЕВРЕ ЗА КИЈЕВ: ЕУ казнила Мађарску ускраћивањем фондова, а она узвратила заустављањем 18 милијарди помоћи

Foto: Profimedia

Brisel i Budimpešta su već u dugom konfliktu zbog ljudskih prava i korupcije, zbog čega je, posredno, sada došlo i do blokade pomoći Kijevu. Evropski parlament ne želi da novac evropskih poreskih obveznika stigne do mađarskih vlasti koje, na osnovu većinskog stava ove institucije, kubure s primenom demokratije. Smetaju i Orbanove bliske veze s Putinom.

Glavnu ulogu u pokušaju kažnjavanja imaju Evropski parlament i Evropska komisija, ali tamo gde se zaista donose odluke, u Evropskom savetu, Mađarska igra na kartu konsenzusa. Upravo zbog toga se stvari sada vrte ukrug.

Pokušaj da se suspenduje 5,8 milijardi iz plana za obnovu i 7,5 milijardi iz kohezionih fondova Unije, što ukupno iznosi 13,3 milijarde i za Mađarsku predstavlja ogroman novac, za sada nije urodio plodom. Sve je prebačeno na sledeći Evropski savet predviđen za 15. decembar.

Zanimljivo je da i unutar EU postoje neslaganja koliko je Budimpešta napredovala u reformama. Veći broj članica želi da kazni Mađarsku smatrajući da nije dovoljno učinila, ali ne i dve vodeće, Francuska i Nemačka za koju su napori Budimpešte dovoljni.

Uz blokiranu pomoć Ukrajini, Budimpešta bi mogla da uspori i uvođenje toliko očekivanog minimalnog poreza na multinacionalne kompanije od 15 odsto. Zato su u Parizu i Berlinu shvatili da je bolje da Mađarsku imaju kao saveznika, a ne da stalno zatežu odnose s njom, naročito u ovoj po sve teškoj situaciji.

Najmoćniji su zato izdejstvovali da Evropski savet zatraži novo mišljenje o Mađarskoj od Evropske komisije do 15. decembra. Izvori iz evropske izvršne vlasti već poručuju da će biti teško ispoštovati taj rok. Ukoliko ne bude odluke do 19. decembra, sredstva iz kohezionog fonda će Mađarskoj automatski biti uplaćena.

Postoji i druga opcija, da evropski ministri finansija donesu odluku s 26 glasova, i trenutno se istražuju pravne mogućnosti u tom smislu, ali je malo verovatno da se to dogodi, naročito sada kada je potrebno pokazati jedinstvo.

 

NE DAJU ZAJEDNO, ALI DAJU SAMI

IAKO, zbog svojih internih razloga, blokira isplatu pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra za 2023. godinu, Budimpešta se odlučila da sama uputi sopstveni doprinos Kijevu iz svojih sredstava. Dodeliće sami 187 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)