USRED SPORA IZMEĐU PEKINGA I VAŠINGTONA: Bivši šef NATO-a sleteo na Tajvan

Novosti online

03. 01. 2023. u 12:46

BIVŠI generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen doputovao je u utorak na Tajvan, gde će se sastati sa predsednikom ostrva. Putovanje se odvija usred spora između Pekinga i Vašingtona, koji se međusobno optužuju da podstiču tenzije u regionu.

УСРЕД СПОРА ИЗМЕЂУ ПЕКИНГА И ВАШИНГТОНА: Бивши шеф НАТО-а слетео на Тајван

Foto: Tanjug/AP

Rasmusena, bivšeg danskog premijera koji je vodio NATO između 2009. i 2014. godine, po dolasku je dočekao Vincent Jao, najviši zvaničnik Tajpeja odgovoran za evropska pitanja.

Rasmusen je osnovao trust mozgova Alijanse demokratija (AoD) 2017. godine. 

- Poseta će se fokusirati na podršku demokratskog sveta Tajvanu i bližim odnosima između EU i Tajvana - navodi se u saopštenju grupe na svojoj veb-stranici.

Peking smatra Tajvan, koji ima zasebnu vladu od kasnih 1940-ih, delom svoje teritorije i oštro se protivi bilo kakvim oblicima diplomatskog priznanja Tajpeja.

Kina je u avgustu protestovala zbog posete liderke Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i odgovorila pokretanjem kombinovanih vojnih vežbi oko ostrva. SAD i tajvanska vlada su zauzvrat optužile Peking za prinudno ponašanje.

Prošlog petka, SAD i Kina optužile su jedna drugu za nepromišljene manevre u Južnom kineskom moru. Američka indo-pacifička komanda izvestila je da je kineski lovac J-11 proleteo opasno blizu njegovog izviđačkog aviona RC-135. Peking je u međuvremenu tvrdio da je američki avion odgovoran za incident.

Danska sledi 'politiku jedne Kine', uzdržavajući se od formalnog priznanja Tajvana kao nezavisne države. Ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je 30. decembra da se vlada ne meša u planove putovanja bivših političara. 

- Ovakve posete ne menjaju činjenicu da je vlada ta koja vodi spoljnu politiku zemlje - rekao je ministar. - Danska ima dobre trgovinske odnose sa Tajvanom, ali, u isto vreme, naša politika jedne Kine je čvrsta.

U intervjuu za magazin Nevsveek u oktobru, bivši šef NATO-a sugerisao je da je „napad Rusije na Ukrajinu odložio vreme mogućeg kineskog napada na Tajvan“. Kina je više puta izjavila da bi više volela „mirno ujedinjenje“ sa Tajvanom, ali je upozorila da i dalje zadržava „druge opcije“.

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!