PENTAGON: Dramatičan porast broja prijavljenih NLO u američkoj vojsci

Novosti online

13. 01. 2023. u 15:29

AMERIČKE državne agencije zabeležile su značajan rast broja prijava neidentifikovanih letećih objekata (NLO) između 2021. i 2022. godine, navodi se u izveštaju Pentagona.

ПЕНТАГОН: Драматичан пораст броја пријављених НЛО у америчкој војсци

Foto : Printscreen/Youtube/CNBC Television

U godišnjem izveštaju Pentagona, odnosno kancelarije direktora Nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI), stoji da je do avgusta 2022. registrovano ukupno 510 slučajeva prijave NLO ili neidentifikovanih vazdušnih fenomena (UAP) koji su službeno prijavili pripadnici ministarstva odbrane SAD.

Neuobičajene letne karakteristike i mogućnosti

Kako navode iz ODNI, u izveštaj su uključena i 144 slučaja koja su zabeležena u prethodnih 17 godina, do marta 2021, dok je od tog datuma do avgusta 2022. godine bilo 366 slučajeva, što je dramatičan porast. Među tim slučajevima su i oni koji se nisu dogodili u tom periodu, već su kasnije klasifikovani, a broj slučajeva od marta 2021. do avgusta 2022. je, prema izveštaju, 250.

U izveštaju se navodi da je, od 366 slučajeva, gotovo polovina do sada neobjašnjena.
Pentagon je naveo da se u 163 slučaja, prema preliminarnim nalazima, radi o slučajevima dronova, ptica, balona, plastičnih kesa...

Međutim, ti preliminarni nalazi ne znači da su slučajevi u potpunosti razrešeni, upozorava se u izveštaju.

Pored toga, u više od 170 slučajeva nije jasno šta se dogodilo kod prijavljenih slučajeva NLO.

 - Neki od ovih UAP demonstrirali su neuobičajene letne karakteristike ili performanse i mogućnosti, što zahteva dalju analizu - navodi se u izveštaju.

Najviše prijava stiglo je iz američke mornarice i avijacije, čiji su pripadnici tokom obavljanja dužnosti primetili NLO.

Opasnost za letelice

U izveštaju se upozorava da UAP i NLO „predstavljaju opasnost za letelice u vazduhu“ zbog mogućeg ugrožavanja leta koje bi moglo da natera pilote da menjaju putanju, ili rizika od sudara, ali se i ističe da do sada nije bilo slučajeva da se američke letelice sudare sa tim nepoznatim objektima.

Američko ministarstvo odbrane, na osnovu zahteva Kongresa da istraži slučajeve viđanja NLO, podstiče svoje pripadnike da prijavljuju takve slučajeve, pa ih je i više prijavljeno jer piloti, vojnici i mornari „bolje razumeju kakvu opasnost NLO i UAP mogu da predstavljaju“, stoji u izveštaju.

Moguće neprijateljsko prikupljanje informacija

Prvi ovakav izveštaj objavljen je 2021. godine i on se bavio sa 144 slučaja prijavljena u prethodnih 17 godina, a među njima je objašnjen samo jedan.

Međutim, tada je navedeno da nisu pronađeni dokazi kako su NLO i UAP posledica vanzemaljskog života ili tehnološkog napretka stranih zemalja, ali da postoji mogućnost kako to može biti objašnjenje.

Slično mišljenje izneto je i u novom izveštaju.

 - Događaji u vezi sa UAP nastavljaju da se dešavaju u zaštićenom ili osetljivom vazdušnom prostoru, što ističe zabrinutost za bezbednost letova ili mogućnost neprijateljskog prikupljanja informacija - navodi se u izveštaju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)