RAT U UKRAJINI: Podoljak tvrdi - Ukrajina ne vrši napade na Rusiju, Kijev oružje koje je isporučio Zapad koristi za odbranu

Novosti online

07. 02. 2023. u 07:36 >> 22:40

DANAS je 349. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Подољак тврди - Украјина не врши нападе на Русију, Кијев оружје које је испоручио Запад користи за одбрану

FOTO: AP/Tanjug

Podoljak: Oružje koje Ukrajina dobije, koristi za odbranu ne za napade

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da Ukrajina ne vrši napade na rusku teritoriju, a Kijev oružje koje je isporučio Zapad koristi za odbranu.

Arhiva

- Još jednom o osnovnim stvarima za naše partnere. Ukrajina ne vrši napade na teritoriju Rusije. Oružje koje nam daju saveznici koristi se za odbranu, deokupaciju teritorija i uništavanje neprijateljskih skladišta. Rakete većeg dometa i jurišni avioni neophodni su za efikasnu protivofanzivu Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Podoljak na svom Tviteru.

Rusija zatražila od Rožera Votersa da govori na sednici SB UN

Rusija je zatražila od nekadašnjeg basiste i suosnivača britanskog rok benda Pink Flojda, Rodžera Votersa, da govori na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, koju je Moskva sazvala kako bi se razgovaralo o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Votersa su ranije kritikovali prozapadni mediji kada je u septembru na svom sajtu objavio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj, kao i zbog zalaganja protiv snabdevanja Kijeva oružjem, prenosi Rojters.

Do kraja marta "leopard 2" u Ukrajini

Ranije najavljena isporuka 14 tenkova „leopard 2“ Ukrajini biće realizovana do kraja marta, izjavio je tokom posete Kijevu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Ministar je u intervjuu izdanju „Bild“ takođe rekao da se lično upoznao sa ukrajinskim posadama koje će dobiti tenkove i koje će uskoro otići u Nemačku na obuku.

Moćan snimak noćne bitke

100. brigada uništava Oružane snage Ukrajine na pravcu Nevelska: Ruske trupe koriste protivtenkovske topove, artiljerijske sisteme MT-12 Rapira i haubice D-20.

 

Pistorijus vređao Putina?

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom posete Kijevu dao je intervju „Bildu“ tokom kojeg ima neumesne komentare na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da bi svet bio bolji bez njega.

- Nesumnjivo i apsolutno - odgovorio je Pistorijus na pitanje novinara.

HIMARS ide u Poljsku

Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju višecevnih bacača raketa „hajmars“ i drugog naoružanja u vrednosti od 10 milijardi dolara Poljskoj, saopštila je Agencija za bezbednosnu saradnju Ministarstva odbrane SAD.

U saopštenju se navodi da je američki spoljnopolitički resor pored prodaje „hajmarsa“ odobrio i prodaju prateće opreme u navedenoj vrednosti.

Takođe se dodaje da je Varšava ranije tražila od Vašingtona dozvolu za nabavku 18 pomenutih sistema.

Nebenzja otkrio kada će biti izvestan mir u Ukrajini

Izgledi za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini biće izvesniji kada prestane pumpanje Kijeva oružjem i kada Zapad sasluša šta Rusiju brine, izjavio je na konferenciji za novinare stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do mira u Ukrajini ove godine, Nebenzja je rekao da se „svi nadaju miru“.

Pregled situacije u Artjomovsku

Situacija je kritična za Oružane snage Ukrajine, jurišni odredi PMC „Vagner” svakodnevno napreduju sa bitkama, uvodeći grad u potpuno okruženje.

Jedan broj oficira OSU je ranije rekao medijima da je trećina grada već pod kontrolom ruskih snaga.

 

Snimci ofanzive grupe "O" kod Svatova

 

Njujork tajms "Ukrajinci izmučeni, nemaju municije"

- Ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije - piše Njujork tajms.

List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo celog dana pristizala vozila hitne pomoći.

- Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 meseci žestokih borbi... govore da imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik - navodi list.

Udarni avioni oslobodili naselja u zoni sprecijane operacije

Udarni avioni Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije, uz podršku artiljerije, oslobodili su naselja u zoni sprecijane operacije

Ruski jurišni avioni deluju uz masovnu vatrenu podršku artiljerijskih posada i posada borbenih vazdušno-desantnih vozila BMD-2. Vatra iz mitraljeza potiskuje snajperske položaje neprijatelja.

 

"Režim Zelenskog očekuje poraz"

Zaporoška oblast potpuno je spremna da dočeka nemačke tenkove „leopard“ i američke „abrams“ koji su isporučeni ukrajinskoj vojsci, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Za sada nema takvih tenkova na zaporoškom delu linije fronta. Ali vrlo dobro znamo da je to ozbiljno oružje i naša vojska spremna je da ga dočeka potpuno naoružana“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u Zaporošku oblast su već stupili u službu helikopteri MI-8, klasifikacije „Sapsan“.

- Oni su naoružani velikim brojem vođenih raketa ‘ataka’, kao i raznim tipovima bojevih glava, uključujući termobarične. Zapravo, jedan takav helikopter može da uništi deset tenkova, kao što su ‘leopard’ i ‘abrams’ - naglasio je Rogov.

On je istakao da kakvo god oružje da zapadne zemlje isporuče Ukrajini, sve će se to za „režim Zelenskog“ završiti porazom.

Foto: Profimedia

Nemačka vlada je i zvanično potvrdila informacije o tome da je Kijevu odobrena isporuka 178 tenkova "leopard 1"

- Federalna vlada isporukom tenkova ‘leopard 1 A5’ pruža podršku Ukrajini kroz evropsko jedinstvo i tesnu saradnju sa međunarodnim partnerima. Koliko će borbenih tenkova biti dostavljeno Ukrajini zavisi od remonta koji moraju da prođu - navodi se u saopštenju objavljenom sa sajtu vlade.

Ukrajinska 30. brigada u problemu

Ukrajinski portal „Strana“ tvrdi da bi ukrajinski vojnici u najskorije vreme mogli da izgube put koji povezuje Artjomovsk sa Slavjanskom.

Borci koji ga drže moraju da odstupaju u svakom sukobu sa ruskim snagama.

- Ukrajinska 30. brigada, koja se nalazi kod Bahmuta, nema municiju, pa se povlači kada dođe u sukob sa Rusima, zbog čega bi put Bahmut-Slavjansk mogao biti izgubljen u najskorije vreme - navodi se u saopštenju portala na Telegramu.

Stotinu "leoparda 1" ide u Ukrajinu

Holandija će zajedno da Nemačkom i Danskom isporučiti Ukrajini 100 tenkova "leopard 1" i municiju, saopštio je holandski ministar odbrane.

Foto Tanjug/AP

Odjekuju eksplozije

Pet eksplozija čulo se u lučkom gradu Mariupolju na jugu Ukrajine.

Francuska povećava isporuku oružja Ukrajini

Senat Francuske usvojio rezoluciju kojom se poziva na povećanje isporuka oružja Kijevu

Francuski Senat usvojio je većinom glasova rezoluciju kojom se vlasti zemlje pozivaju da povećaju isporuke oružja Ukrajini.

Prema saopštenju Senata na Tviteru, „ZA“ je bilo 324 glasa, dok je „PROTIV“ bilo 16 glasova.

Inicijator rezolucije je francuski senator, lider grupe u Senatu „Grupa nezavisnih“ Klod Malur.

Igor Klimenko novi ministar unutrašnjih poslova Ukrajine

Parlament Ukrajine imenovao je Igora Klimenka za novog ministra untrašnjih poslova.

Na današnjoj sednici novog ministra unutrašnjih poslova predstavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal, a odluku o imenovanju Klimenka je podržao 321 od ukupno 450 poslanika, izjavio je tokom susreta sa novinarima poslanik Jaroslav Železnjak, prenosi agencija Unian.

Nemačka šalje "leoparde" Ukrajini

Nemačka vlada odobrila je isporuku Kijevu 178 tenkova "leopard 1", objavio je "Špigl".

Deo tenkova biće isporučen ovog leta, ali veći deo sledeće godine, navodi "Špigl" a odluka će zvanično biti objavljena večeras.

Vašington ne štedi na Ukrajini

Vašington troši na desetine milijardi dolara na Ukrajinu cilju raspirivanja konflikta koji ne odgovara nacionalnim interesima Amerike osim što će biti zadovoljeni apetiti američkih proizvođača oružja, izjavio je republikanski kongresmen Met Gec na zasednju Kongresa.

- Koliko ćemo još da potrošimo na Ukrajinu? Postoji li neka granica? Predsednik Bajden će nam reći kako moramo još mnogo toga da uradimo za Kijev - rekao je on i dodao da Bela kuća svaki dan prelazi sopstvene crvene linije isporučujući ukrajinskoj vojsci sve jače naoružanje.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- To je eskalacija a mi smo se našli u rukama lidera kojima se ne može verovati... Možemo i moramo da insistiramo na miru - rekao je kongresmen.

Podsetimo, Bajden će danas u Kongresu održati govor o stanju nacije a jedna od glavnih teme njegovog obraćanja biće obnavljanje američke liderske uloge u svetu na primeru sukoba u Ukrajini i strateškog suparništva s Kinom.

Amerika u decembru povećala i izvoz i uvoz iz Rusije

Sjedinjene Države su u decembru prošle godine povećale izvoz u Rusiju na 112,8 miliona dolara u poređenju sa 62,6 miliona koliko je ostvareno u novembru, a kada je reč o uvozu on je u poslednjem mesecu prošle godine povećan na 638,4 miliona dolara dok je u novembru ta brojka iznosila 594,3 miliona dolara.

Zbog antiruskih sankcija pokazatelji su, međutim, daleko niži nego u decembru 2021. godine kada je američki izvoz u Rusiju iznosio 547,3 miliona dolara, a uvoz iz Rusije – skoro 1,9 milijardi dolara.

Ništa od mira?

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da su izgledi za mir u Ukrajini sve manji, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste. Borbe se nastavljaju, a najžešće su oko Bahmuta. Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Ukrajinci pripremaju drugu liniju odbrane u LNR

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.

- Mislim da je nedvosmisleno pitanje da će ukrajinska vojska morati da se povuče. Pripremaju položaje, drugu liniju odbrane, pripremaju ešalon. Međutim, mislim da i oni sami shvataju da će morati da se povuku. Protivnik aktivno radi na podizanju drugog ešalona linije odbrane - rekao je Alaudinov.

Kako je dodao, Kijev pokušava da zadrži položaje te stoga prebacuje rezerve i iz pravca Harkova i Hersona, ali trpi velike gubitke.

- Situacija se razvija veoma povoljno u zoni naše odgovornosti. I mi napredujemo, kao i naši susedi sa leve strane, DNR. Juče je zauzeto veoma ozbiljno uporište - rekao je Alaudinov.

Njujork tajms o gubicima VSU

Američki list Njujork tajms prenosi da je ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije.

List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo celog dana pristizala vozila hitne pomoći.

- Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 meseci žestokih borbi... govore da imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik - navodi list.

Danilov se nada američkim avionima

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da će SAD isporučiti Ukrajini lovce F-16, te da je to samo „pitanje vremena“.

- To je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti F-16... Oni će sigurno biti dostavljeni... Nažalost, za sada mi gubimo ljude - rekao je Danilov za televizijski kanal Si-En-En.

Britanci o ruskom napredovanju

Ruski lideri će nastaviti da zahtevaju ekstenzivan napredak, ali je malo verovatno da Rusija može da ojača snage potrebne da značajno utiču na ishod rata u narednim nedeljama, navodi se u najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane.

Ta procena je izneta u trenutku kada Rusija šalje pojačanje na istok Ukrajine uoči nove ofanzive, koja bi mogla da počne sledeće nedelje, stoji u proceni, preneo je Gardijan.

Ruske snage su uspele da osvoje samo nekoliko stotina metara teritorije nedeljno, navodi se u obaveštajnim podacima.

Kijev: Možemo da napadamo ciljeve u Rusiji i oružjem naše proizvodnje

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da ukrajinska vojska može da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije uz pomoć oružja koje je proizvedeno u Ukrajini.

- Što se tiče ruske teritorije, niko nam ne zabranjuje da uništavamo ciljeve uz pomoć oružja proizvedenog u Ukrajini. Imamo li takvo oružje? Da - rekao je Danilov televizijskom kanalu Si-En-En.

Rusi "melju" oružje koje Zapad šalje Kijevu

Ruske snage nastavljaju da „melju“ naoružanje koje Zapad isporučuje Kijevu, a ukrajinske snage su u januaru izgubile preko 6.500 vojnika, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Grupe ruskih snaga nastavljaju da melju sve naoružanje i tehniku koji se isporučuje Kijevu – kako na rutama isporuka, tako i na borbenim položajima - rekao je Šojgu.

On je ocenio da je zapadna vojna pomoć Ukrajini bez presedana, ali da uprkos tome protivnik trpi značajne gubitke.

- Samo u prvom mesecu ove godine njihovi gubici su preko 6.500 vojnika, 26 aviona, sedam helikoptera, 208 dronova, 341 tenk i druga oklopna tehnika, 40 borbenih vozila za višecevne raketne bacače - rekao je Šojgu.

Po njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici pokušavaju da maksimalno produže sukob u Ukrajini.

- Zbog toga su počeli da isporučuju teško ofanzivno naoružanje Kijevu i otvoreno pozivaju Ukrajinu da zauzima naše teritorije. Takvi koraci faktički uvlače zemlje NATO-a u sukob i mogu da dovedu do nepredvidivog nivoa eskalacije - poručio je Šojgu.

Ukrajina shvata da ne može da pobedi Rusiju vojnim putem, zato nastavlja sa taktikom zastrašivanja u novim regionima Rusije izvodeći napade na civilno stanovništvo, ocenio je ruski ministar odbrane.

Šojgu je ocenio da o „varvarskoj prirodi ukrajinskog rukovodstva“ govori i to što Kijev nije želeo da prekine granatiranje ni na Božić.

- Oružane snage Ukrajine su u tom periodu cinično intenzivno granatirale naselja. Protivnik je izveo više od 550 artiljerijskih i minobacačkih napada - rekao je on, istakavši da je ukrajinska artiljerija suzbijana uzvratnom vatrom ruske vojske.

Šojgu je poručio da će ruske snage nastaviti da osiguravaju bezbednost ruskih građana u novim regionima kao i da štite stanovnike Ukrajine od genocida kijevskog režima.

Medvedev o ,,korejskom scenariju" za Ukrajinu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da su priče o „korejskom scenariju“ za Ukrajinu samo – puste želje.

- Još jednom o tome kako će ostaci Ukrajine postati nova Južna Koreja. Jasno je da su razgovori o 'korejskom scenariju' samo puste želje. U fazonu "mi ćemo, preostali deo Ukrajine, biti pod zapadnom upravom i zaštitom, a onda ćemo dostići nivo Južne Koreje". Pored toga, ostaje neka nada za ponovno ujedinjenje sa bivšim teritorijama. Teza za internu upotrebu, ništa više od toga - poručio je Medvedev.

FOTO: AP/Tanjug

Istovremeno, kako je dodao, ukrajinski propagandisti ne navode da je „podela duž 38. paralele stvorila dve nezavisne države“.

- Donbas i druge teritorije ušli su u sastav Rusije – najveće države sa punim suverenitetom i najstrašnijim oružjem. Ovde je zanimljivo nešto drugo. U Kijevu su sramežljivo provukli tezu da je nemoguća bilo kakva pobeda ukrajinskih vlasti. U najboljem slučaju – podela na delove. A u suštini – ovo je prvi korak ka priznavanju realne situacije na terenu - zaključio je Medvedev.

Zelenski ide u Brisel

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će u četvrtak, 9. februara, doći u Brisel da učestvuje na vanrednom samitu lidera Evropske unije.

Evropske institucije još nisu potvrdile tačan program posete iz bezbednosnih razloga, ali se očekuje da Zelenski bude prisutan na samitu.

Foto: EPA

Ima najava i da će Zelenski govoriti i u Evropskom parlamentu, ali nema zvanične potvrde.Ukrajinci se spremaju da odu iz Hersona?

Ukrajinska vlada iznosi vredne stvari iz Književnog muzeja Hersona jer znaju da će morati da napuste grad, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

- Imam informaciju da su počeli da iznose vredne stvari iz Književnog muzeja - rekao je Saldo lokalnoj televiziji Tavrija.

Prema njegovim rečima, reč je, između ostalog, o vrednoj slici, koja prikazuje pogled na stari Herson.

- Pošto će da izvoze raritete, to znači da se spremaju da odu - dodao je Saldo.

Ukrajinci u strahu od prve linije

Rođaci nekih ukrajinskih zatvorenika traže da se ostave njihovi bliski u Rusiji kako ih „ne bi ponovo terali u rat“, saopštio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je na sednici SB UN govorio o odgovornom pristupu Rusije pitanjima držanja ratnih zarobljenika, što se, po njegovom mišljenju, ne može reći za Ukrajinu, o čemu ruska strana sistematski dobija dokaze od zarobljenih ukrajinskih vojnika, kao i njihovih rođaka. Diplomata je napomenuo da se „ljudi koriste kao topovsko meso u borbi do poslednjeg Ukrajinca“.

- Dolazi do toga da se od majki i supruga ukrajinskih vojnika u apelu komesaru za ljudska prava u Rusiji traži da ostave njihove bliske na teritoriji naše zemlje kako ih više ne bi terali da se bore - naglasio je Poljanski.

Sjajne vesti za Ruse

Ruska vojska je postigla određene uspehe u području Severska, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Švajcarska pod pritiskom

Švajcarska je blizu napuštanja neutralnosti po pitanju isporuka oružja Ukrajini zbog pritiska evropskih "partnera", piše Rojters.

- Zemlja se nalazi pod pritiskom spolja, nakon što je odbila zahtev Nemačke i Danske da dozvoli izvoz švajcarskih oklopnih vozila i municije u Ukrajinu - navodi se u tekstu.

U članku se navodi da se lokalni zakonodavci ne slažu po ovom pitanju.

- Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta. Ne bi trebalo da imamo veto za ometanje drugih koji žele da pomognu Ukrajini. Ako to uradimo, podržaćemo Rusiju, što nije neutralna pozicija - rekao je Tjeri Burkart, lidera Slobodne demokratske partije desnog centra, koja je predložila vladi da dozvoli isporuke oružja "u zemlje sa sličnim demokratskim vrednostima".

Situacija na granici Belorusije i Ukrajine - opasna

- S vojne tačke gledišta, naravno, najopasnija situacija za nas je u južnom pravcu. Zašto? Zato što je zemlja u ratu i tu se nalazi značajan broj jedinica Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane. Tu vidimo prilično ozbiljne provokativne akcije - rekao je Dmitrij Ljubkin, šef operativno-analitičkog odeljenja Državnog graničnog komiteta Belorusije televiziji STV.

Ljubkin je najavio formiranje mobilnih graničnih rezervnih grupa.

Oružane snage Ukrajine pogodile su trafostanicu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba gradske uprave.

- U noći 7. februara vojne formacije Ukrajine izvele su artiljerijski napad na trafostanicu u Novoj Kahovki. Kao rezultat udara, Nova Kahovka i još deset naselja gradskog okruga su ostali bez struje, vode, kanalizacija ne radi. Veze su u prekidu. Rukovodstvo uprave preduzima sve korake kako bi gradski okrug što pre dobio struju - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije