SVE GORI ODNOSI KINE I SAD: Veliko upozorenje Pekinga Vašingtonu

Tanjug

07. 02. 2023. u 12:10

KINA je danas, povodom obaranja kineskog, navodno špijunskog balona koji je američka ratna avijacija oborila iznad Atlantika, saopštila da će "odlučno zaštititi svoja legitimna prava i interese".

СВЕ ГОРИ ОДНОСИ КИНЕ И САД: Велико упозорење Пекинга Вашингтону

Foto: Profimedia/Ilustracija

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning ponovio je da "bespilotna letelica" ne predstavlja pretnju i da je slučajno ušla u vazdušni prostor SAD.

On je ponovio kritike Pekinga na račun, kako Kina smatra, preterane, neprimerene reakcije SAD i rušenja balona prošle subote nedaleko od obala Karoline.

- Balon ne pripada Sjedinjenim Državama. Kineska vlada će nastaviti da odlučno štiti svoja legitimna prava i interese - rekao je Mao na dnevnom brifingu, ne iznoseći druge detalje.

Posle iznenađujuće blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju.

Zbog slučaj kineskog balona američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je dugo očekivanu posetu Pekingu koja je bila planirana za ovu nedelju. Kina tvrdi da je reč o civilnom balonu koji se koristi za meteorološka istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)