POKAZAO SE DOBRO U UKRAJINI Glas Amerike - "SAD u Evropi planiraju centar za trening za HIMARS"

Tanjug

09. 02. 2023. u 19:36

AMERIČKA vojska planira da u Evropi organizuje centar za trening u kome bi NATO saveznike obučavala za upotrebu visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), za kojima je interesovanje u velikoj meri poraslo zbog uspešne primene u Ukrajini.

ПОКАЗАО СЕ ДОБРО У УКРАЈИНИ Глас Америке - САД у Европи планирају центар за тренинг за ХИМАРС

Foto Tanjug/AP

- Još smo u preliminarnim fazama, ali to bi bilo područje u okviru koga bismo možda doveli nekoliko zemalja na jednu lokaciju - rekao je za Glas Amerike komandant V korpusa, general pukovnik Džon Kolašeski, koji je nadležan za operacije američke vojske duž istočnog krila NATO.

Ta informacija je saopštena nakon što je Stejt Department u utorak odobrio potencijalnu prodaju 18 HIMARS-a Poljskoj, zajedno sa stotinama navođenih višecevnih raketnih sistema i desetinama vojnih taktičkih raketnih sistema. 

Poljska vlada zatražila je tu prodaju, koja se procenjuje na 10 milijardi dolara.

Predloženi HIMARS program bio bi dostupan zemljama NATO kojima je odobrena inostrana vojna prodaja dalekometnih artiljerijskih sistema, što uključuje države poput Estonije, Poljske i Rumunije, na istočnom krilu NATO.

- Oni (NATO) vide brutalnost onoga što se dogodilo u Ukrajini i postoji osećaj hitnosti, postoji osećaj svrhe. Svih 30 nacija je ujedinjeno da se okupe u ovoj efikasnoj odbrani NATO terena - rekao je Kolašeski.

On je kazao da bi predloženi trening centar za obuku bio slično organizovan kao Akademija za obuku na Ejbrams tenkovima, otvorena u blizini grada Poznan u Poljskoj prošle godine. 

Ideja je bila da se poljske snage upoznaju sa borbenim tenkovima "Ejbrams", proizvedenim u SAD. 

Poljska je bila prvi evropski saveznik koji je nabavio "Ejbrams", kupivši 250 tenkova M1A2 prošle godine i 116 tenkova M1A1 u januaru.

Deo programa "Ejbrams" uključuje obuku u kojoj se poljske snage pridružuju tenkovskim jedinicama kako bi proučavale kako servisirati tenkove i pucati iz njih, navodi Kolašeski.

Otkako je Ejbrams akademija otvorena prošlog leta, iz nje je već diplomirala klasa poljskih operatera tenkova i klasa vojnika koji su zaduženi za njihovo održavanje.

Poljska je ubrzanim tempom postala vojni centar za američke snage u istočnoj Evropi i bila je otvoreni zagovornik slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu.

 

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNI SNIMCI: Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA SLAVIMO IVANJDAN: Šta bi svaka kuća trebalo da uradi za sreću tokom cele godine?