KINA SVE VIŠE TRN U OKU ZAPADA - NATO brine vojna podrška, SAD izbegavanje sankcija; Vang: Blate nas

RASTE napetost u odnosima Zapada s Kinom. To je kulminiralo istovremenom posetom direktora kancelarije za spoljne poslove CK KP Kine Vang Jia Moskvi, u trenutku dok je američki predsednik Džozef Bajden bio u Ukrajini i Poljskoj, što se na Zapadu smatra signalom jačanja veza Kine s Rusijom.

КИНА СВЕ ВИШЕ ТРН У ОКУ ЗАПАДА - НАТО брине војна подршка, САД избегавање санкција; Ванг: Блате нас

Foto: Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da je sve zabrinutiji zbog moguće vojne podrške Pekinga Moskvi. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da su sve takozvane obaveštajne informacije o transferu oružja između Pekinga i Moskve, koje SAD planiraju da objave, samo nagađanje. Portparol ministarstva Vang Venbin je istakao da je reč o spekulacijama i blaćenju Kine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je juče ponovila da bi pružanje materijalne podrške Kine Rusiji ili pomoć u bilo kakvom izbegavanju sankcija prouzrokovalo veoma ozbiljnu zabrinutost SAD i upozorila na posledice kršenja sankcija. Dodala je da će Vašington nastaviti razgovore sa Kinom o ekonomskim pitanjima "u odgovarajućem trenutku", ali nije navela kada. Angažmani između dve zemlje su blokirani posle obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad SAD.

Ni Kanada nije ostala po strani. List "Glob end mejl" objavio je strogo poverljive dokumente kanadske obaveštajne službe da su kineske diplomate, navodno, radile na porazu konzervativnih političara u Kanadi. Otava je u sredu optužila Kinu i za dugotrajne aktivnosti vazdušnog i pomorskog nadgledanja. Zvanični Peking je juče saopštio da se protivi mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja i pozvao Kanadu da prestane sa "neopravdanim spekulacijama i klevetama".

Istovremeno, Evropska komisija je juče zabranila svim svojim zaposlenima da na službenim telefonima poseduju aplikaciju "Tiktok", čiji je vlasnik kineska firma. Zaposleni imaju rok do 15. marta da iz telefona izbace ovu aplikaciju. Istaknuto je da je odluka doneta da bi se zaštitili podaci unutar ove evropske institucije. Na ovu meru prethodno se odlučio i Predstavnički dom Kongresa SAD.

SAD ŠALjU VOJNIKE NA TAJVAN?

SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan radi obuke lokalnih oružanih snaga, preneo je Foks njuz. Reč je o proširenju programa obuke koji je u prošlosti uključivao nacionalnu gardu, specijalne jedinice i marince, a prema navodima američkih zvaničnika, još pre samo godinu dana svega oko 30 američkih vojnika bilo je stacionirano na Tajvanu.

- Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i bezbednosni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina. Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona - rekao je portparol Ministarstva odbrane Marti Majners.

Kako navodi Foks njuz, povećanje broja trupa planirano je mesecima pre nego što su napetosti između Kine i SAD eskalirale posle skandala sa navodnim špijunskim balonom iznad američkog kopna.

Vojnici koji odu na Tajvan imaće zadatak da obučavaju tamošnje snage o američkim sistemima naoružanja, kao i manevrima za suprotstavljanje potencijalnoj ofanzivi iz Kine.

Međunarodna zajednica priznaje Tajvan kao deo Kine, koja nastoji da to ostrvo ujedini sa maticom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!