SU-57 OD MRTVOROĐEĐENČETA DO NAJGOREG IZNENAĐENJA ZA NATO: Do kraja 2024. Rusija će imati 44 lovca Su-57 Felon

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

28. 02. 2023. u 20:25

KADA će Rusija dobiti prvi puk Su-57? Ozbiljni zapadni stručnjaci počeli su da ga nazivaju „super lovcem“ i „biserom ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

СУ-57 ОД МРТВОРОЂЕЂЕНЧЕТА ДО НАЈГОРЕГ ИЗНЕНАЂЕЊА ЗА НАТО: До краја 2024. Русија ће имати 44 ловца Су-57 Фелон

Foto: Profimedia/jutjub printskin/2022 VERUM VINCET BELLUM


-Godine 2021. proizveli su samo tri serijska Su-57, 2022. ih je bilo još osam, a sada, 2023., govorimo o deset, iako Moskva izgleda da ima četrnaest na umu. Ako je tako, onda će do kraja 2023. godine imati na raspolaganju čitav puk takvih mašina, jer je svaki Su-57 kao tri konvencionalna lovca generacije 4++ i deluje u bliskoj vezi sa ništa manje moćnim Su-35. , koji za ulazak u ovaj „vrh“, nedostaju samo punopravne stelt tehnologije.

Ovo je napisao nemački časopis za avijaciju Flug Revue, popularan i prilično autoritativan u krugovima stručnjaka za avijaciju, u nedavnoj seriji članaka o radu aviona „pete generacije”. Tamo su procenjene perspektive serijskih lovaca i višenamenskih aviona, koji su već u upotrebi i u eksploataciji, u kojima se stelt tehnologije u potpunosti koriste. U njemu je ruski „nevidljivi“ lovac nazvan „super lovcem“ i „biserom ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

U međuvremenu, fabrika Komsomolsk na Amuru prolazi kroz revolucionarnu modernizaciju. Nove proizvodne tehnologije i automatizovani procesi se aktivno uvode kako bi se ubrzala proizvodnja. Radovi na izgradnji su takođe počeli u avgustu na novom poligonu za testiranje avionike, farmi rezervoara i novom poligonu za testiranje motora, koji planira da uđe u upotrebu sredinom 2023.

Rusi se očigledno spremaju da pređu sa homeopatske skale primene na brzo i značajno povećanje. Proizvodnja 22 Su-57 očekuje se 2024. godine, a kao rezultat, njihov broj bi za dve godine trebalo da dostigne 44.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Predstojeća isporuka sledeće serije Su-57 se očekuje ovog proleća. A prema ekspertima, ovo bi trebalo da poveća njihov broj aktivnih trupa na dvanaest. Do kraja godine možda će ih biti već više od 22, a njihova apsolutna većina biće prebačena u zapadni i južni vojni okrug, odnosno postaće direktna pretnja NATO-u i njihovim nesrećnim saveznicima.

-Su-57 je dugo bio najpotcenjeniji ruski lovac. Rečeno je da su daleko inferiorniji u odnosu na F-22, a čak i više od F-35 u pogledu prikrivenosti. Ali evo šta je zanimljivo. Čini se da su Rusi čekali da se izleče „dečje bolesti“ stelt tehnologije i da steknu neophodno iskustvo na osnovu pokušaja i grešaka drugih ljudi. Njihova „stelt“ je očigledno superiornija od F-35 u manevarskoj sposobnosti, dometu i dometu oružja. Malo je verovatno da će Rusi moći da ih stvore u takvim količinama kao što je Lightning 2, ali za njih to jeste i nije krajnji cilj“, napisao je drugi stručnjak iz američkog časopisa NI, fokusirajući se na domet naoružanja koje čine “Felona” zaista multifunkcionalnim.

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

Su-57 je pre svega izuzetno moćan nosač oružja vazduh-vazduh. Ovo je napredna raketa P-77 pod markom K-77, K-74M2 i hipersonična P-74M2 sa ultra-velikim dometom. Iako je Su-57 prvenstveno dizajniran za misije vazduh-vazduh, on se takođe može pohvaliti odličnim sposobnostima za kopneni napad sa taktičkom raketom zemlja-vazduh H-38, kao i nizom vođenih projektila iz porodice KAB. Konačno, Su-57 može da nosi i varijantu ruske hipersonične rakete H-47M2 Kinžal, uključujući i one sa nuklearnom bojevom glavom.

Za mnoge stručnjake, takva agilnost u razvoju ruskog „stelt“-a bila je veliko iznenađenje. Projekat PAK-FA su do 2019. nazivali mrtvorođenim, 2020. Su-57 je podrugljivo proglašen za „najgori stelt“, 2022. je preklasifikovan u „neprijatno iznenađenje“, a sada je stigao do „super razarača i direktnog, a jasna pretnja NATO-u”. Dobra dinamika.

Glavna stvar je, po mišljenju lokalnih ruskih stručnjaka, „da ne prestanemo da iznenađujemo naše izgubljene „partnere“, inače je bolje ostati u svetom neznanju“.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku