SMRTNA KAZNA ZA HOMOSEKSUALNE ODNOSE: Usvojen zakon kojim se kriminalizuje identifikovanje kao LGBTQ

Tanjug

22. 03. 2023. u 00:33

PARLAMENT Ugande usvojio je danas zakon kojim se kriminalizuje nečije identifikovanje kao pripadnika LGBTQ populacije.

СМРТНА КАЗНА ЗА ХОМОСЕКСУАЛНЕ ОДНОСЕ: Усвојен закон којим се криминализује идентификовање као LGBTQ

Foto: EPA

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuje istopolne odnose, ali novi zakon je izgleda prvi kojim se zabranjuje nečije identifikovanje kao pripadnka LGBTQ populacije, navodi organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Voč.

Osim istopolnih odnosa, zakonom se zabranjuje promovisanje i podržavanje homoseksualnosti, kao i, kako navode, "zavera" radi upuštanja u homoseksualne odnose, prenosi Rojters.

Za kršenje zakona prete oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu "tešku homoseksualnost" i doživotni zatvor za homoseksualne odnose.

Teška homoseksualnost podrazumeva homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili počinioca pozitivnog na virus HIV.

Pristalice novog zakona smatraju da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje tvrde da prete tradicionalnim vrednostima u toj konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku