PROGLEDAO NAKON 6 GODINA: Muškarcu u Torinu revolucionarnom metodom vraćen vid

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti Rim

25. 03. 2023. u 12:12

Zahvaljujući jedinstvenoj intervenciji izvedenoj na slepom čoveku u bolnici „Le Molinete“ u Torinu 83-ogodišnji Emilijano Bosko progledao je na jedno oko zahvaljujući autotransplantaciji cele površine sa drugog oka, jedinstvenoj inovativnoj metodi prvi put primenjenoj na svetskom nivou.

ПРОГЛЕДАО НАКОН 6 ГОДИНА: Мушкарцу у Торину револуционарном методом враћен вид

Foto: Novosti

I istorija ovog čoveka potpuno slepog 6 godina,  jer je pre 24 godine izgubio vid na levom oku zbog ireverzibilnog retinalnog slepila, neobična je, progresivno je gubio vizuelnu funkciju i na desnom oku zbog okularnog pseudo-pemfigoida, retke hronične bolesti koja je uništila njegovu rožnjaču i površinu oka.

Poslednjih godina već su učinjeni pokušaji da se oporavi bar desno oko sa dve tradicionalne transplantacije rožnjače pune debljine, ali su obe bile neuspešne.

 Potom je usledila najnovija, revolucionarna intervencija, koju su izveli profesor Mikele Reibaldi, direktor Očne klinike Univerziteta Molinete i profesor Vinćenco Sarnikola jedan od vodećih stručnjaka u svetu hirurgije rožnjače.

„Levo oko bilo je nepopravljivo sa funkcionalne tačke gledišta, ali rožnjača i površina oka bili su dobrog zdravlja: u prakis je trećina levog oka presađena u desno, koje je rekonstruisano i vraćen mu je vid. Prava novina sastoji se u tome da se transplantacija rožnjače proširi na celu površinu oka i na tkivu konjuktiva-sklere. A istovremeno levo oko je rekonstruisano donatorskim tkivom samo u estetske svrhe“.

 Krajnji rezultat jeste da dve nedelje nakon operacije pacijent prepoznaje predmete, lica i može samostalno da se kreće. Čak je i rizik od odbacivanja smanjen u odnosu na prosek „očekujemo trajni uspeh na desnom oku jer je rekonstruisano sopstvenim tkivom pacijenta i stoga potencijalo zaštićeno od problema odbacivanja koji su zadesili prethodne transplantacije“, objašnjavaju lekari.

Inrtervencija će, uprkos svojoj izuzetnoti, biti ponovljiva i u drugim slučajvima koji će imati pacijente sa istim uslovima kao 83-ogodišnjak operisan u Torinu koji kaže, radeći uobičajene stvari u kući kao nekada, „osećam se ponovo rođenim“.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države