EVROPA SE SPREMA: 17 EU država sklopilo dogovor, proizvodnja se podiže na maksimum

Tanjug

25. 03. 2023. u 15:34

POLjSKI proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdeo municijom koje finansira Europska unija, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

ЕВРОПА СЕ СПРЕМА: 17 ЕУ држава склопило договор, производња се подиже на максимум

Foto AP

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedeljak, preneo je Rojters.

Sedamnaest država članica EU i Norveška su se ove sedmice složile da će zajedno nabavljati municiju kako bi pomogle Ukrajini i napunile vlastita skladišta, saopštila je Evropska obrambena agencija.

Dezamet, koji proizvodi municiju za topove, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 kompanija za oružje u grupaciji PGZ.

- To postrojenje može računati sa novim narudžbinama i sredstvima, pokrenućemo nove proizvodne linije u ovoj kompaniji i u drugima kako bismo proizvodili municiju - rekao je Moravjecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovoj poseti kompaniji.

On je istakao da Poljska želi da uveća proizvodnju nekoliko puta što pre.

Moravjecki je kazao i da računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati proizvodnju municije.

PGZ planira da poveća broj zaposlenih za nekoliko hiljada, rekao je juče šef Sebastian Hvalek.

Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)