RAT U UKRAJINI: Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u dve ukrajinske oblasti

Novosti onlajn

15. 04. 2023. u 07:35 >> 23:24

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 416. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Огласиле се сирене за ваздушну опасност у две украјинске области

FOTO: AP/Tanjug

Proglašena vazdušna opasnost u ukrajinskim oblastima

U ukrajinskoj Černjigovskoj i Sumskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene su se oglasile u 21.22 po lokalnom vremenu.

Ruska artiljerija u akciji

"Znaćete, kad oborimo ruski avion"

Očekuje se da će američki PVO sistem Patriot stići u Ukrajinu negde posle Uskrsa, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat. U Ukrajini se sutra obeležava Vaskrs.

- Javnost će znati da je novi sistem stigao „čim bude oboren prvi ruski avion“ - rekao je Ihnat na ukrajinskoj državnoj televiziji.

Grupa od 65 ukrajinskih vojnika završila je obuku u vojnoj bazi Fort Stil u Oklahomi prošlog meseca.

Ruska vojska nastavlja svoja dejstva

U Artjomovsku se trenutno vode najžešće bitke za svih 10 godina, izjavio je portparol istočne grupacije ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

On je rekao i da ruska vojska nastavlja da usredsređuje sve svoje glavne snage upravo kod ovog grada.

Nešto ranije je jedan drugi ukrajinski vojnik rekao da su u Artjomovsk dopremljeni graničari iz zapadne Ukrajine sa ciljem da ne dozvole ukrajinskim vojnicima da polože oružje i napuste grad.

Najžešće borbe za Artjomovsk (Bahmut)

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi „Vagnera“ uspešno se probijaju napred, zauzeli su dva gradska kvarta, saopštila je ruska vojska.

Američki pukovnik ima loše vesti za Zelenskog

Oružane snage Ukrajine neće uspeti da zauzmu Krim, izjavio je u intervjuu na Jutjub kanalu „Džadžing fridom“ biši savetnik Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

- Šanse za to su iste kao i šanse da vratimo naše potrošene stotine miliona dolara. Sve te priče o tome kada će se vratiti sloboda, pravda i ‘američki put’...Molim vas! - istakao je stručnjak.

On je dodao da je Ukrajina trenutno despotska država koja podseća na „jednopartijski fašistički model“.

Šmigalj: Kontraofanziva će početi uskoro, imamo punu podršku Amerike

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je izjavio da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi uskoro i da Kijev ima punu podršku Vašingtona.

Dva puta granatiran Donjeck

Ukrajinske snage su jutros dva puta granatirale Donjeck, ispalivši sedam granata kalibra 155 mm, karakterističnih za NATO na Petrovski i Kujbiševski region, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Prethodno, SCKK je saopštio da su tokom noćnog granatiranja Donjecka koje je izvela ukrajinska vojska oštećeni vrtić i kontaktna mreža javnog prevoza u Gorlovki.

Šmigalj: Ukrajini u Vašingtonu obećano još 5 milijardi dolara

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedelje obećano još 5 milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

On je precizirao da je Ukrajina dobila obećanja za dodatnu podršku iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona "Boing", kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

Foto: Profimedia

Šmihal se u Vašingtonu sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i Evropske investicione banke (EIB), kao i sa najvišim zvaničnicima SAD, prenosi Rojters.

Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži Alijansi.

- Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu - rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO. 

Foto Tanjug/AP

Ruska nuklearna energetika na meti novih sankcija

Nemačka vlada podržava predlog da se sektor ruske nuklearne energetike uključi u 11. sankcioni paket EU koji je u pripremi, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

De Silva: Neophodno je uveriti zemlje koje isporučuju oružje i tako dovode do eskalacije da prekinu sa tim

Amerika i Evropa moraju da počnu da govore o tome kako postići mir u Ukrajini a ne da podstiču eskalaciju konflikta, smatra predsednik Brazila Injasio Lula da Silva.

Da Silva boravi u poseti Kini. On je juče razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

 - Juče sam dugo razgovarao sa Si Đinpingom. Potrebno je okupiti grupu država koje su spremne da traže način za postizanje mira. Razgovarao sam o tome sa Evropljanima, Amerikancima, o tome sam i juče razgovarao - rekao je brazilski predsednik, preneo je portal G1.

Uništena dva skladišta municije

Ruske artiljerijske jedinice uništile su dva ukrajinska skladišta municije i haubicu D-20 na području sela Lozova u Harkovskoj oblasti.

Oni su koristili sisteme "Grad" i haubice "Msta-S".

Nova pomoć iz SAD

Sjedinjene Države će u septembru pružiti budžetsku podršku i visini od 4,9 milijardi dolara kroz mehanizme Svetske banke, saopšteno je u Vašingtonu.

- Putem mehanizama Svetske banke SAD su obezbedile Ukrajini 18 milijardi budžetske podrške a dodatnih 4,9 milijardi biće dostupno u septembru - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!