SITUACIJA U SUDANU SE NE SMIRUJE: Nastavljeni žestoki sukobi širom zemlje

Tanjug

16. 04. 2023. u 23:38

U SUDANU su danas, nakon tročasovnog prekida vatre, nastavljeni žestoki sukobi širom zemlje između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), u kojima je od subote poginulo najmanje 59 ljudi.

СИТУАЦИЈА У СУДАНУ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Настављени жестоки сукоби широм земље

FOTO: AP/Tanjug

Sudanska vojska saopštila je da je zauzela baze RSF u Port Sudanu, Kasali, Kadarefu, Demazinu i Kostiju.

RSF tvrdi da je zauzeo lokacije u Omdurmanu i Darfuru, kao i aerodrom Merove na severu zemlje, preneo je Bi-Bi-Si.

Kasniji izveštaji su ukazivali da je vojska povratila kontrolu nad aerodromom, a vojska je navela da se bori protiv "malih džepova pobunjenika".

Svedoci su rekli za Rojters da izgleda da vojska dobija prednost u borbi za vlast u zemlji nakon što je u vazdušnim udarima minirala baze RSF.

Dve strane su prethodno danas dogovorile privremeni humanitarni prekid vatre u trajanju od tri sata da bi se omogućila evakuacija ranjenika. Na prekid su pozvale Ujedinjene nacije nakon pritužbi lekarskih sindikata da je lekarima i bolesnicima teško da dođu do bolnica.

FOTO: AP/Tanjug

Vodeće arapske države i SAD pozvale su na nastavak pregovora u cilju obnavljanja civilne vlade, dok je Afrička unija najavila da šalje svog visokog diplomatu, Musu Fakija Mahamata, da pokuša da pregovara o prekidu vatre.

Egipat i Južni Sudan takođe su ponudili da posreduju između zaraćenih frakcija, navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva. Svetski program za hranu UN obustavio je svoje operacije u Sudanu nakon što su tri njegova radnika ubijena u subotu.

RSF, koji predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, tvrdi da kontroliše ključne lokacije u glavnom gradu Kartumu.

Tu tvrdnju je odbacio lider Sudana, general Abdel Fatah al-Burhan, koji je na čelu vladajućeg Suverenog saveta zemlje. Sudanska državna televizija je prekinula emitovanje, ali nije navedeno šta je izazvalo prekid u programu, javio je Rojters. Sudanom upravlja Veće generala pošto je u državnom udaru zbačen dugogodišnji autoritarni predsednik zemlje Omar al-Bašir 2019. goiine.

Nasilje je izbilo u subotu nakon višednevnih tenzija zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast. Jedan od glavnih problema je plan da se RSF od 100.000 pripadnika uključi u vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva